Teendők szeptemberben
Vége a nyárnak, egyre hűvösebbek a nappalok és az éjszakák. A kaktuszoknak a napos órák számának csökkenése és a fokozódó hideg jelzi, hogy itt az idő felkészülni a télre.

Az egyik legfontosabb teendőnk, hogy mérsékeljük az öntözést, s igazítsuk azt az időjárási viszonyokhoz. Ha hűvösebb van, ritkán vagy egyáltalán ne locsoljuk növényeinket, ha viszont visszaköszönnek a melegebb napok, akkor ismét fokozhatjuk az öntözést. Tápoldatozni sem kell már a kaktuszokat ilyenkor. Miközben nyáron inkább este ajánlott a kaktuszokat meglocsolni, hogy legyen ideje a növényeknek felszívni a vizet és a tápoldatot, szeptembertől ezen is változtatnunk kell. Ajánlott kora reggel locsolni, hogy a felesleges vízcseppek el tudjanak párologni a nap folyamán kaktuszunkról, s ne okozzanak gondot. Amennyiben túl sok eső esik gondoskodjuk védelemről, takarjuk le a kaktuszokat vagy vigyük fedett helyre.

Ugyancsak fontos, hogy a teleltetés előtt, s még a jó időben, a kártevők és a gombásodás ellen újra lepermetezzük növényeinket. Még akkor is ajánlott ezt elvégzeni, ha semmilyen kártevőt nem fedeztünk fel, s betegség sem ütötte fel a fejét. Télen a növények sokkal érzékenyebbek a gombásodásra, s a kártevők okozta "sebekre", ezért mindenképp fel kell vértezni őket. Ajánlott a permetezést nyolc-tíz nap múlva megismételni, a tökéletes hatás érdekében. Ha még nem permeteztünk soha, akkor kérjük szakboltok eladóinak a segítségét a permetszer kiválasztásánál. A permetezésre vonatkozó előírásokat mindenképp tartsuk be! Én Actara 25 WG nevű permetszert használom a kártevők ellen.

A hónap végén már számolnunk kell azzal is, hogy egyik napról a másikra beköszönhet a fagy, s be kell menekítenünk növényeinket - legalább is az érzékenyebbeket -, ebben a hónapban mindenképp készítsük elő a teleltető helyet. Takarítsuk ki, adott esetben fertőtlenítsük, utána pedig szárítsuk ki alaposan.

Szakemberek szerint egyes nemzetségek (pl. Rebutia, Frailea, Oreocereus) magvetését ebben az időszakban kell megejteni, mivel így eredményesebb lesz a kelés.

Ha nem fejeztük be magoncaink kitűzdelését, akkor a hátra maradottakat hagyjuk tavaszra. Akkor nyugodtabban elvégezhetjük és a kis növényeknek is nagyobb esélyük lesz a megmaradásra.

A Melocactusokat, Discocactus-okat és néhány Cereus-t már ebben a hónapban 16 Celsius fokos helységbe kell vinni.

Az Epiphyllumok, azaz a köznyelvben levélkaktuszként ismert növények különösen érzékenyek a fagyra. Ha az időjárás-jelentésekben fagyot jósolnak mindenképp vigyük be azonnal zárt helyre, addig viszont ezek is maradhatnak kint.

A karácsonyi kaktuszt (Schlumbergera truncata) is ilyenkor helyezzük telelő helyére: nagyon hideg, hűvös, de világos helyre - ez lehet akár egy fűtetlen lépcsőház. Szeptember közepétől október elejéig ne öntözzük, csak párásítsuk. Ha megtaláltuk számára az ideális helyet, akkor továbbiakban ne bolygassuk, ne forgassuk. Ugyanis ilyenkor képezi a virágbimbóit, s ha megzavarjuk, elforgatjuk, ledobja azokat, és elmarad a virágzás.

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.