Kipakolás és tavaszi védelem
Az egyik legmozgalasabb feladat. Legalábbis nekem. Hiszen közel ezernégyszáz kaktuszt mozgatok meg, azaz a teleltető helyéről kiviszem a szabadba.

 

 

Kérdezhetné valaki, hogy ennyi kaktuszt miért nem inkább üvegházban tartok, miért kell tavasszal és ősszel ki-be hurcolni őket? Fanatikus meggyőződésem, hogy szabad levegőn, közvetlen napfényen sokkal jobban fejlődnek a kaktuszok, szebbek lesznek a töviseik, ellenállóbbak. Hiszen természetes környezetükben sem védi semmilyen üvegház őket.

 

 

 

 

Árnyékolás 

 

A tavaszi kipakolás során is több mindenre oda kell figyelni. Hiszen a kaktuszokat sokkszerűen éri a közvetlen, erős napfény a téli félhomály után. Amikor kikerülnek, akárcsak egy ember az első napozás során, ha nem vigyázunk leéghetnek. Ez egyrészt megcsúfítja a növényt, rosszabbik esetben pedig ebbe bele is pusztulhat.

A kaktuszok kipakolása után nagyon fontos az árnyékolás. A szakboltokban kapható árnyékoló hálóval kell védeni a növényeinket. Ez a kipakolás után legalább két-három hétig is fennmaradhat. Addigra a kaktuszok már megszokják a közvelten, erős napfényt. Ezen túlmenően még egy-két hétig polikarbonát tető is végi a kikerült kaktuszokat az erős fénytől, esőtől.

 

 

Permetezés

 

A téli pihenő után legyengült növényeket könnyen megtámadhatják a kártevők, illetve a gombásodás. Ezért ezek ellen minél hamarabb védenünk kell a kaktuszainkat a megfelelő permetszerrel. Arra vigyázzunk, hogy vegetatív időszakban, ha többször is permetezünk ugyanazt a szert ne használjuk kettőnél többször, mivel a kártevők könnyen hozzászoknak. S arra is oda kell figyelni, hogy szisztemikus vagy kontakt szerrel permetezünk. Ha még nincs gond, csak megelőzni szeretnénk a problémákat, fertőzéseket akkor inkább a szisztemikus szereket válasszuk, melyeket a növény felszív és hosszantartó - akár 2-3-4 hét is - a hatása. Ha már fertőzött a növényünk, akkor a szisztemikus szerhez kontakt permetszert is adjunk, amely azonnal hat, viszont nincs hosszantartó hatása.

 

 

Eső elleni védekezés

 

A szabadban való tartás egyik hátránya - elsősorban tavasszal és ősszel jelentkezik ez a gond - a hosszan tartó esőzés. Tavasszal közvetlenül a kipakolás után, ősszel pedig a bepakolás előtt merülhet fel ez a probléma. A szabadban ugyan hamar száradnak a növények, azonban ha úgy ítéljük meg, hogy szükséges, akkor ideiglenesen takarjuk le a kaktuszokat. Arra azonban vigyázzunk, ha kisüt a nap, azonnal vegyük le a takarást, mivel a fólia alatt befülledhetnek a növények, amely a rothadásukhoz vezethet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.