Mammillaria bocasana var. FRED
Ez az egyik legkülönlegesebb mammilláriám. Évek óta a gyűjteményem része, s állíthatom, hogy nem egy gyors növésű.

Természetesen nem természetes eredetű, hanem mesterségesesn létrehozott mutáns kaktusz. A nevét is arról az egyénről kapta, aki létrehozta.

Mammillaria bocasana var. FRED-nek több varriánsa, klónja is létezik. Sőt, még cristata formát is létrehoztak.

 

Fajtaleírás

 

Mammillaria bocasana cv. fred: egy nagyon bizarr küllemű kaktusz. Gyakorlatilag egyáltalán nem hasonlít az alapfajra. A növény teste rengeteg hajtáscsúcsra osztódik, mint a monstrosa kaktuszoknál, s teljesen gumiszerű. A mammák hiányoznak, de néhol egy-egy tüske fellelhető rajta. Színe enyhén vöröses lehet, ha sok napfény éri. Virágai ritkán, szinte soha nem jelennek meg, de ha mégis akkor krémszínűek. Nekem ez a fajta van meg.

Létezik még a Mammillaria bocasana cv. fred (Clone B): ez gyakorlatilag egy klónfajta. Mammillaria bocasana cv. fred-et vegetatív úton szaporítják, de ennek ellenére is létrejönnek eltérő küllemű egyedei, úgynevezett klónfajtái. Ez a klón gombaszerű hajtásaival tűnik ki. Világosabb színű mint az alapváltozat. Tüskéi teljesen hiányoznak. Virágot nem hoz.

Emellett ismert a Mammillaria bocasana cv. fred (Tubrculate form): szintén egy klónfajta. Másnéven M. bocasana cv. fred (Clone C)-nek is hívják. Az alapváltozatnál tömörebb, ráncos megjelenésű fajta. Nincs rajta vöröses pigmentáció. Virága és tüskéje sincs.

Mint ahogy a mutáns kaktuszoknál általában, itt is előfordulhat, hogy egy ágán az eredeti bocasana jellegzetességek jelennek meg, azaz teljesen tövisessé válik és virágzik is.

 

Tartása

 

Azért is térek ki erre ennél a fajtánál, mivel kissé eltér az eredeti kaktuszokétól. Például a Mammillaria bocasana var. Fred nyáron nem szereti a teljes napfényt. Igencsak érzékeny a legkisebb fagyra is.

Ugyanakkor jól érzi magát a saját maga gyökerein. Telepet hoz létre.

Nagyon vigyázni kell nála a nedvességre, mivel igencsak hajlamos a gyökérrothadásra. Amennyiben rothadás mutatkozik rajta, azonnal vészmegoldást kell alkalmazni: azaz vágjuk szét, egészen az ép részekig, s hagyjuk ezeket megszáradni, majd lehet gyökereztetni.

Virág, ennek következtében magok hiányában, szaporítani csak szártagokkal lehet. Legalkalmasabb erre a három centinél nagyobb dugványok.

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.