Agyag versus műanyag
Az ültetési időszak elején felmerülhet a dilemma, hogy szúrós növényeinket milyen anyagból készült cserépbe ültessük át: agyag vagy műanyag?

Vásárlás után kaktuszainkat mindenképp át kell ültetni, hiszen bárhol is jutottunk hozzá növényünkhöz, a cserepe - s többnyire a talaja is - biztos, hogy nem a legalkalmasabb arra, hogy a szúrós csodáink megfelelően fejlődjenek.

Viszont felmerülhet a kérdés, hogy milyen anyagból készült cserepet válasszunk, melyik alkalmasabb.

A szabadon álló agyagcserepek legfőbb hátránya faluk porózussága. Emiatt az öntözővíz és a tápanyagok is könnyebben távozhatnak a falán keresztül is. A talajba adagolt tápelemek a külső falnál koncentrálódnak. Ez az oka annak is, hogy az agyagcserepekben növekedő kaktuszok gyökérzete rátapad az edény falára. A gyökereket emiatt számos hátrányos hatás érheti. Az egyik ilyen a cserépfal párolgása miatti hőcsökkenés, és az ugyancsak a párolgás miatt a fal mentén kialakuló lúgosodás. Nem is beszélve, hogy agyagcserepek is nagyon könnyen felforrósodnak, a cserépfalnál pedig a hajszálgyökerek szabályszerűen elégnek. Emiatt aztán a különböző kártevők, kórokozók is könnyebben megtámadhatják kaktuszunkat.

A műanyag cserepek lényegesen jobb tulajdonságokkal rendelkeznek. Az ilyen cserepeknél a gyökerek már nem tapadnak a falakra, hanem az egész földlabdát átszövik, s egyidejűleg képesek befogadni a növekedéshez, virágzáshoz elengedhetetlen tápanyagokat. Az öntözővíz ebben az esetben a cserép alján lévő lyukon távozik, illetve a földlabda felszínén párolog, a falaknál nem, ily módon ez víztakarékos, kevesebbet kell locsolnunk, ezért időt is spórolunk. (Ez az előny olykor hátrány is: egy esősebb periódusban, illetve a teleltetési időszak előtt, amikor gyorsan ki kellene száradnia a kaktuszok talajának.) A műanyag cserepek javára szól az is, hogy könnyeben beszerezhetőek és elég olcsók is, s jóval nehezebben törnek el, mint agyagból készül társaik.

 

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.