Átültetési tudnivalók
Ha mindent jól tettünk, akkor kaktuszunk egy idő után kinövi addigi cserepét, s eljött az ideje az átültetésének. Erre a legalkalmasabb a márciustól legkésőbb júliusig terjedő időszak.

Hozzá kell ehhez tennem, hogy engem már februárban elkap az átültetési láz, s mire ki kell pakolni, azaz áprilisra, szinte már be is fejezem.

Kaktuszok esetében az átültetésre kizárólag akkor van szükség, ha már annyira kinőtte a cserepét, hogy nem tudjuk locsolni, illetve ha 4-5 évnél tovább van már ugyanabban a talajban.

A fiatal és dinamikusan fejlődő növényeket évente ültessük át, az idősebb és lassú növekedésű példányokat elegendő három-öt évente.

Növényünk talajának minősége is befolyásolhatja, hogy mikor ültessük át azt. Az eredetileg humuszban gazdag talaj könnyen elveszti morzsalékos, porlékony jellegét. Az ásványi anyagokban gazdag szinte alig változik. Néhány jel azonban rámutathat arra, hogy a talaj elhasználódott. Például a felszíne megkérgesedik, csak valamilyen hegyes tárggyal tudjuk átszúrni, s az öntözővíz is csak nehezen tud áthatolni rajta.

Az általános szabály tehát az átültetéshez viszont egyértelmű: ha kicsi az edény mindenképp nagyobba kell átültetni.

 

Segédeszköz ajánlott!

 

Bármennyire is szeretjük a kaktuszokat, tagathatatlan, hogy szúrnak, válogatás nélkül bárkit, még a gazdájukat is. Így érdemes átültetésnél kesztyűt használni, hogy a végén ne váljon kezünk tűpárnához hasonlóvá. (Még így is lesz egy-két eltévedt tövis, ami a kezünkben köt ki!) Emellett használjunk egyéb segédeszközöket: botot, csipeszt, az erősen tövises példányok esetében pedig valamilyen vastag összecsavart régi ruhát, kendőt, de akár habosított anyagot, kartont, hogy a kezünk mellett a tövisek is a lehető legkevésbé sérüljenek.

 

Átültetés pontról pontra

 

Gyakran előfordul, hogy az átültetés előtt álló növény igencsak ragaszkodik régi cserepéhez - legyen az bármilyen anyagból. Ilyenkor én az oldalára fektetem, s jól irányzot, határozott, de nem túlságosan erős ütésseket mérek a cserép oldalára, mindaddig, ameddig látható, hogy a földlabda elvált a cseréptől, és így már könnyen kivehető.

Az új cserépnek legkevesebb 2cm legtöbb 6cm-rel kell nagyobbnak lennie a réginél. Arról, hogy milyen anyagból készüljön a cserép, külön cikk szól az oldalon. Ha egy ládába, cserépbe több növényt ültetünk egybe, mindenképp hagyjunk elég távolságot, hogy tudjanak fejlődni egymástól. Inkább több helyet hagyjunk üresen, amiket aztán dekoratív kavicsokkal akár ki is tölthetünk.

Miután sikerült kivenni kaktuszunkat a régi cserépből, vizsgáljuk át alaposan a gyökereit, hiszen a kártevők előszeretettel bújnak meg itt. Van, aki ilyenkor a buja gyökérzetet kicsit visszavágja, én nem szoktam, mivel nem minden kaktusz tűri ezt jól. Az elhalt gyökérzetet viszont mindenképp vágjuk le.

Az új cserép aljára tegyünk vékonyan aprókavics réteget, majd erre egy vékony sávot a talajkeverékünkből. Állítsuk az edény közepére a növényünket és körbe tegyünk a friss talajkeverékből. Jól nyomjuk le a talajt, hogy minél tömörebb legyen. A cserepet a pereme alatt úgy 1cm-ig töltsük fel.

Az átültetett kaktuszt legalább egy hétig ne locsoljuk. Ha már kint vannak a növények, olyan helyre tegyük, hogy eső se érje ezen időszak alatt.

 

Galéria
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22        Play         Stop

Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.