Ferocactus átültetése
Az ültetés/átültetés önmagában egy nagyon élvezetes és megnyugtató elfoglaltság. Egy nagyméretű Ferocactus átültetés pedig igencsak ritka pillanat.

Egy tizennyolc éves Ferocactus wislizenii-t ültettem át. Ez a kor egy feronál még nem különösen magas. Hozzám a Latis-gyűjteménnyel került 2013-ben. Akkor egy 14cm-es cserépben volt. Elég érdekesen nőtt, mivel volt egy hosszú törzsrésze, olyan, mint egy hattyúnyak. Következő évben, több más kaktusszal együtt, átültettem egy nagyobb cserépbe, egy 23cm-be. Úgy gondoltam, hogy egy jó pár évig letettem róla a gondot, hiszen jóval nagyobb közeget kapott. Tévedtem. Alig egy év alatt akkorát nőtt, hogy teljesen benőtte a cserép méretét. Mintha a sok évi szó szerinti szűkölködést egy év alatt akarta volna bepótolni.

Mivel a Ferocactusok nagy kedvenceim, ezért úgy döntöttem, hogy újból átültetem, ezúttal egy 35cm-es cserépbe. Egyfajta kísérlet is ez, kíváncsi vagyok, hogy ezúttal mennyi idő kell majd neki, hogy kinője ezt a „házát" is.

 

Erről a Ferocactusról van szó:

 

 

Első lépésben előkészítettem az eszközöket, előszedtem a saját keverésű földet. Az új cserepet félig megtöltöttem a földdel:

 

A Fero kiemelése a régi cserépből könnyebben ment mint gondoltam. A cserép oldalát néhányszor kellett csak megütögetnem, s már ki is tudtam húzni a növényt, az alatt a két év alatt telejesen benőtte a gyökere:

 

Az egyik legkényesebb művelet a Ferocactus behelyezése az új helyére. Mivel a földje jól kiszáradt a tél alatt, s a növény is vesztett a nedvességéből, ezért könnyebb volt a súlya, mint gondoltam. A beemeléshez természetesen védőkesztyűt használtam:

 

 

A helyére kerülése után már csak körbe fel kellett töltenem, s meg is volt az átültetés:

 

Friss földben és új cserépben:

 

Galéria
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13        Play         Stop

Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.