Porzás szakszerűen
A szabadon tartott kaktuszok esetében a porzást elvégzik a kis zümmögők, azonban olyankor még itt sem árt a rásegítés, ha biztosak szeretnénk lenni a magképződésben.

Nagyon sok profi gyűjtő - főleg, ha üvegházban tartja növényeit - kénytelen maga elvégezni ezen műveletet, mivel a zárt helységekbe nehezebben keverednek be a méhek és egyéb repülő és porzással foglalatoskodó rovarok.

Mi is kell hozzá? Elsősorban teljesen kinyílt virág. Idén olyan szerencsésen alakult a helyzet, hogy most először egyszerre nyitott ki a Leuchtenbergia principis-em és az egyik Ferocactus emory-m. Ugyan szabadon vannak tartva, de szerettem volna biztosra menni, így én is „beavatkoztam" a dolgok menetébe. Már rég szerettem volna egy Ferobergiát, hát itt volt az esély rá.

A porzáshoz tiszta, finom szálú ecset szükséges, de megteszi egy egyszerű vattás végű pálcika, fülpucoló is.

A legjobb időpont a porzásra a déli órák, ugyanis ekkor tökéletesen ki vannak nyitva a virágok. A vattás pálcikát vagy ecsetet finom mozdulatokkal megjáratjuk a porzók között, hogy minél több pollen ragadjon rá, aztán ezt óvatosan átvisszük a másik virághoz és a bibéhez érintjük. Többször megismételhetjük a műveletsort. Ezek után már a növényeken a sor. S ha sikeresen végeztük a porzást, rengeteg magunk lesz, s ha valóban szerencsések vagyunk, akkor a keresztezés is sikerült.

Ja! Még valami: a nagy öregek azzal szoktak viccelődni, hogyha zümmögünk is közben, akkor sikeresebb lesz a porzás...:-)))

 

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.