Hónap növénye: Harrisia jusbertii – a természetes hibrid
Gyönyörű, óriási és lenyűgözően illatos fehér virága éjjel bontakozik ki, s csak egy éjszaka tart nyitva. De ez a kaktusz annál sokkal érdekesebb, mint elsőre gondolná az ember.

Az oszlopos kaktuszok java része éjjel bontja ki virágait, amelyek csupán azon az éjszakán tartanak nyitva. Ha csak ezt vesszük, a Harrisia jusbertii sem tér el ettől, s emiatt nem is lenne olyan titokzatos. Virágát az „éj királynőjének" is nevezik, bár ezt a kifejezést is több cereus virágával kapcsolatban hallottam már emlegetni. Azonban jobban tanulmányozva a növény eredetét, már sokkal izgalmasabbnak tűnik.

Először valószínűleg Jusbert vagy Rebut gyűjtése és Rebut névadása, valamint katalógus adatai nyomán Karl Schumann írta le. S innen kezdődik az érdekességek sora. Először is nincs meghatározott származási helye, valószínűleg Argentína és Paraguay területéről származik. Rendszertani szempontból sem tisztázott a helyzete, hiszen elfogadott tény, hogy hibrid eredetű növény. Nagy valószínűséggel egy természetesen kialakult hibrid, valamelyik Harrisia fajta, feltehetően Harrisia pomanensis és Echinopsis eyriesii között. S ez teszi igazán különlegessé.

A gyűjteményemben két darab is van. Az egyik saját nevelés, s már jó pár éve van nálam. A másik a Latis-gyűjteménnyel került hozzám. Alátámaszthatom azt a megjegyzést, hogy a könnyen tartható kaktuszokhoz tartozik. A sziklakertem megépítése után oda kerültek, s igazán jól érzik ott magukat. Ezt az is alátámasztja, hogy a saját nevelésű jusbertin volt olyan is, hogy egyszerre két virág bomlott ki egyszerre.

 

Szinonimái:

Eriocereus jusbertii (K. Schum.) Riccob.

Harrisia 'Jusbertii' (Rebut ex K.Schum.) Borg

Harrisia bonplandii

Cereus jusbertii

 

Leírása

Harrisia jusberti oszlopos kakutusz, általában nincs elágazása, vagy csak nagyon idős korban. Többnyire valamilyen támasztékot igényel, mert egy idő után könnyen kiborul. Szára sötétzöld színű, s maximum 6 cm átmérőjű. Közismerten négy bordája van, azonban hat bordázatú fajta is létezik. Hét, többnyire azonos hosszúságú tövissel rendelkezik minden areola, ezek nagyon rövidek. Virágai 18 cm vagy még ennél is nagyobbak, fehérek, erős illatúak, a külső szirmai kissé barnásak. Ha jó körülmények közé kerülnek bőségesen ontják virágaikat tavasztól akár az ősz kezdetéig.

Termése ritkán látható. A jusbertii saját pollenjétől, de más Harrisia jusbertiitől sem fog magot. Megfigyelések szerint saját virágporával porozva a magkezdemények fejlődése el sem indul. Echinopsis pollennel azonban magot fog. Az ELTE Füvészkertben végzett vizsgálatok alapján az ilyen magból kelt növény tökéletesen megegyezik az anyanövénnyel. Cleistocactus pollen felhasználásával megtermékenyítve szintén beindul a magok fejlődése. Az így kapott utódok gyakorlatilag megegyeznek a Harrisia bomplandiival. Ha mégis megfogan a gyümölcsének színe a zöldes árnyalattól a sárgás-vöröses színűig változhat. Magjai fekete színűek.

 

Tartása

Ezzel a fajtával nincs sok gond, könnyen tartható. Viszont nem bírja a hideget, főleg ha hosszan tartó, de egy-két alkalommal még kibírja a -4 fokot is. A jó vízáteresztő talajt kedveli. Mindenképp tavasszal ültessük át. Nem igényli ugyan, de meghálálja, ha minden évben átültetjük, s új földbe került. Ez persze nem jelenti azt, hogy nagyobb cserépbe kell kerüljön, mindössze földfrissítés legyen. A talajába kerüljön negyedrésznyi kavics, kőtörmelék vagy ezekhez hasonló, hogy biztosítva legyen a vízelvezetés. Az átültetés után - akárcsak más kaktuszok esetében is - egy hétig vagy még tovább se locsoljuk meg.

 

Szaporítása

A jusbertiit magokról vagy feldarabolva is szaporíthatjuk. Egészséges növényt tavasszal vagy nyáron lehet feldarabolni egy éles és steril késsel, ajánlott úgy 7-10 cm-es hosszúságúra. A felvágott részeket meleg, száraz helyen hagyjuk egy vagy annál is hosszabb ideig, hogy a vágás helyei teljesen begyógyuljanak, s vastagabb réteg keletkezzen rajtuk. Miután ez a vastag réteg létrejött, elhelyezhetjük darabjainkat kaktuszföld-keverékbe, amelynek a tetejére kavics vagy kőtörmeléket helyezünk, hogy minél jobb legyen a vízelvezetés, s a darabkánk ne álljon semmiképp vízben. A növénydarab 2-6 hét alatt gyökeresedik be. (Személy szerint soha nem tudnám feldarabolni a kaktuszomat!)

 

 

 

Galéria
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37        Play         Stop

Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.