„Jó” fogású kaktuszok
Idővel már érzéssel is megy majd, hogy hogyan kell egy kaktuszt megfogni, addig néhány ötlet, hogyan nyúljunk szúrós növényeinkhez.

Aki kaktuszt szeretne tartani hozzá kell szokjon, hogy olykor egy-két tövis a bőrébe ragad. A legfontosabb, hogy ne féljünk a kaktuszok töviseitől. A gyakorlott kaktusztartók már tudják, hogy hogyan kell növényüket megfogniuk a tövisek mellett, s óvatosan akár ki is tudják venni a cserépből. Hiszen a sünt is meg lehet simogatni, csak tudni kell melyik irányba...

Ugyan lehet próbálkozni papír, rongy segítségével megfogni szúrós növényünket, de ezeken többnyire átütnek a tövisek és ugyanúgy megszúrhatnak. Viszont alkalmazhatunk habszivacsot vagy szivacsot - ezek elég vastagok, s nem hatolnak át rajtuk növényeink tövisei, s nem is sértik meg azokat. Viszont kapcsós tövisű kaktuszoknál ez sem igazán alkalmazható...

Ami nekem bevált az az építkezéseknél is használt, tenyerénél bőr védővel rendelkező kesztyű volt. Ezzel is óvatosan kell kaktuszainkat megfogni.

Lehet nagyobb méretű csipeszt, fogót is használni, akkor viszont különösen a kaktuszunkra vigyázzunk, hogy ne nyomódjon meg, ne sérüljön.

 

Ha viszont megtörtént a „baj", azaz megszúrt a kaktuszunk, az sem tragédia: egy szemöldökcsipesz segítségével egyszerűen kiszedhető a bőrbe maradt része a tövisnek. A szúrásnak semmilyen következménye nem lesz, nagyon kicsi az esélye, hogy a helye begyulladjon. S az is tévhit, hogy a kaktuszok tövisei mérgezőek, illetve méreg anyagot jutattnak a börbe.


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.