Teendők januárban
A kaktusztartók számára az év első hónapja elsősorban a pihenésé. Sok tennivaló nincs. A kaktuszaink „téli álmot” alszanak. Azért néhány dologgal most is elfoglalhatjuk magunkat.

 

A téli időszakban a kaktusznak a megfelelő hőmérséklet 5-10 fok körül van. Akinek már lehetősége nincs csak szobában tudja teleltetni kaktuszait, az is keressen olyan helyet, amely legalább részben megfelelt a teleltetés szabályainak. Vagyis: száraz, hűvös, világos. Soha ne tegyük a cserepet a radiátor vagy fűtőtest közelébe, mert a túl meleg levegő árthat. Száraz helyiségben tartsuk a kaktusz cserepét, nedves nyirkos helyen könnyen rothadásos betegség üti fel a fejét.

Figyeljünk azért ilyenkor is növényeinkre. Ha erősen ráncosodnak, akkor túl meleg vagy huzatos helyen tároljuk őket. Tegyük ezeket a kaktuszokat hűvösebb vagy védettebb helyre. Ha túl fonnyadt növényünk nehezebben fogja kiheverni a téli pihenőt, vagy akár örökké megőrizheti nyomait.

Kártevők is feltűnhetnek, erre is figyeljünk oda.

Akadhat még néhány karácsonyi kaktusz, amelyiken még lehet néhány bimbó. Ezeket tartsuk melegebb és félárnyékos helyen, s óvatosan és keveset locsolhatjuk is.

Ugyancsak a januári hónap kínálja a legtöbb időt arra is, hogy böngésszünk a kaktuszkatalógusokban, akár a neten keresgéljünk, utána olvassunk, további fajokkal ismerkedjünk. Ha esetleg eddig nem tettük meg, (vagy nem úgy vásároltuk meg) akkor itt az idő, hogy beazonosítsuk növényünket.

Egyes kaktuszok, mint például a Pereskiopsis, nem szeretik a hideg, száraz teleltetést. Nekik a szobában egy mérsékelten fűtött, de világos helyet keressünk, s locsoljuk is, ha nem akarjuk, hogy elveszítsék leveleiket.

 

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.