Echinopsis eyriesii avagy a parasztkaktusz
Ezen a tájegységen az echinopsis eyriesii a legrégebbről ismert kaktusz, a nem gyűjtők körében a legnépszerűbb. A könnyű tartás, szaporítás, rendkívül szép, illatos fehér virága miatt ilyen népszerű.

Nagyon sokan e kaktusz miatt lettek „kaktuszosok", viszont méltatlanul mellőzött a gyűjtök körében.

 

Név eredete

Az Echinopsis nemzetségnevet Dr. Joseph Gerhard Zuccarini (1797-1848) német botanikus, kaktuszkutató és fajleíró, a Müncheni Botanikai Egyetem professzora alkalmazta először. Az Echinopsis név két görög szó összevonásából kialakított tudományos kifejezés. Az első tag - echinos - jelentése (tarajos) sün, az utótag - opsis - jelentése megjelenés, látszat, hasonlóság. Tehát az Echinopsis nemzetségnév jelentése: sünhöz hasonló kaktuszok, azaz sünkaktuszok. Az eyriesii fajnévet Pierre Jean Francois Turpin (1775 - 1840) francia botanikus adta, s a francia Le Havre kikötővárosból származó Alexandre EYRES nevét viseli.

 

Alakja

Az Echinopsis eyriesii egyedülálló vagy sarjadzó. Kultúrában sosem magános, rendkívüli mértékben burjánzik. Kezdetben enyhén lapított gömb alakú , kissé benyomott tenyészcsúccsal, de idősebb (virágzó) korban hengeres törzsformát vesz fel. Ez a megnyúlt alak helytelen tartás mellett még fokozottabban jelentkezik és a sarjadzás is ekkor kezdődik el, főleg nitrogéndús (istállótrágyás) táptalaj esetén. Az eredeti leírás szerinti magasság 30 cm, átmérője 12-15 cm, de nem ritka az 50 cm feletti magasság. Bőre sötétzöld színű, tompa fényű.

A túlzott erős napfény hatására égési foltok keletkeznek a bordák élén, a csúcson és a fiatal sarjak teljes felületén. Bordái határozottak, egyenes vagy kissé ferde lefutásúak, enyhén tompa élűek, aránylag keskeny dudorosak. Areolái kör alakúak, 5-7mm méretűek, eleinte sárgásfehér színűek és gyapjasak, később szürkék és csupaszok lesznek. 1-1,5 cm-enként fejlődnek a bordák enyhe dudorain. Tövisezettsége gyér és rövid.

Virága

Fehér, tölcsér alakú, 17-25 cm hosszú, kb. 12 cm átmérőjű.(A rózsaszín virágú egy változat, de hibrid is lehet). Már 4-5 éves korukban virágzóképesek. A virág az areola csúcsközeli pontjából fejlődik ki igen lassan, a bóbita megjelenésétől kezdődően több hét is eltelhet. Pár nappal a nyílás előtt igen hosszúra nyúlik a virágcső, néhány órával a virágzás előtt pedig a bimbó is látványosan megnő és a külső lepellevelek is „megszínesednek". A virágzás napnyugta után indul, végső formáját hamar elnyeri és a hőmérséklettől függően kb. 24-36 óra alatt be is fejeződik. A virágzás fő időszaka május-július, de később is fejlődik virágbimbó, viszont már nem mindegyik tud kinyílni a teleltetés miatt.


Termése

2-3 cm-es gömb vagy megnyúlt bogyó alakú. A szétszóródó magok, körülötte, mint magoncok, új, önálló életet kezdenek. Élőhelye: Argentína Dél-Brazília és Uruguay.


Gondozása

Jó vízáteresztő, enyhén savanyú kémhatású talajra van szüksége. A tenyészcsúcs világosabb színe jelzi a tavaszi ébredést, ekkor mérsékelt öntözés indokolt. A virágbimbók növekedésével a vízmennyiséget is növelhetjük. Tenyészidőszakban a test mindig telt legyen. Ősszel kevesebb vizet igényel, télen pedig mellőzük az öntözést, és hűvös, 5-8 fokos, lehetőleg világos helyen tartsuk. Tápoldatot csak keveset és ritkán adjunk, inkább olyat, amely a virágzást serkenti. A legegyszerűbb szaporítási mód sarjakkal történik, bár ekkor fennáll a veszélye, hogy hibrid egyedek jönnek létre.


Kártevők

Atka, gomba, meztelencsiga, pajzstetű, penész stb. Ezek ellen kaktusz-szakkönyvekben leírt módon védekezhetünk.


Érdekességek

Angol nyelvterületen Pink Easter Lily Cactus. (Rózsaszín Húsvéti Liliomkaktusz néven ismerik fehér virága ellenére). A németek Seeigelkaktus - tengerisünkaktusz néven is emlegetik az Igelkaktus mellett, de parasztkaktusznak is nevezik, akárcsak mi magyarok. Kultúrában, a túl erős napfénynek kitett kaktusz az árnyékos oldalon indítja a virágbimbókat, kevés fény esetén a napfényes oldalon, optimális fényviszonyok mellett egyenletesen fejlődnek a virágbimbók. Akárhonnan is fejlődjön a virág, minden esetben dél, dél-nyugat irányba néz. A virágzás időtartama hűtéssel és fénycsökkentéssel meghosszabbítható akár 1 nappal is (pl. pince, garázs, alagsor, sűrű növényzet alatt stb.)!

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.