Elpusztíthatatlan kaktuszvírusok
Nemcsak az emberre veszélyesek a vírusok, hanem a kaktuszokra is. Ezúttal nem H1N1, hanem CXV és SVC.

Típusok

 

1. Kaktusz X vírus (Cactus X virus - CXV)

A leggyakrabban előforduló vírusfertőzés, amely a fajok többségén előfordulhat. A fertőzött növényi részeken világos, bemélyedő foltok jelennek meg, később a szövetek beszáradnak, a növénytest torzul, zsugorodik, a virágzás elmarad, vagy a megjelenő bimbókat elrúgja, majd a növény elpusztul.

2. Kaktuszok gyűrűsfoltossága (Opuntia virus):

Leggyakrabban az Opuntia fajokon előforduló fertőzés, amely klorotikus vagy látens, gyűrűsen terjeszkedő foltokban jelentkezik.

3. Szaguaro-kaktuszvírus ( Saguaro cactus virus - SVC)

Szintén az Opuntiákra jellemző látens fertőzés, présnedvvel terjed.

 

Fontos a megelőzés

 

A kaktuszoknál a vírusfertőzést nem lehet vegyszerekkel gyógyítani.

Két dolgot tehetünk: megelőzzük a vírus megjelenését, illetve a fertőzött növényeket azonnal eltávolítjuk.

A hatékony megelőzéshez figyelembe kell vennünk, hogy a vírusok terjedéséhez szükség van egy hordozóra, lehet az egy kártevő (tetvek, atkák), melyek a fertőzött növény sejtnedvével továbbhurcolják a vírusokat is, illetve maga a kaktuszgyűjtő, aki a szaporításhoz, oltáshoz használt eszközökkel fertőzheti meg az egészséges növényeket.

Ebből következik, hogy a kártevők távoltartásával, illetve az oltáshoz és dugványvágáshoz használt vágóeszközök rendszeres fertőtlenítésével a vírusok megjelenését 100%-os biztonsággal meg tudjuk előzni.

Mivel a fertőzött növények némelyike igen érdekes formát ölt, kellőképpen elszeparálva akár meg is tarthatjuk őket, de ha nem tudjuk az összes vírusközvetítőt kizárni, akkor érdemes inkább azonnal megsemmisítenünk növényünket. A vírusok gazdanövény nélkül évekig is életben maradhatnak, fertőzött talajból ültetésnél a gyökér sérülésein befertőzhetnek, ezért a vírussal fertőzött növényt a talajjal együtt ajánlott elégetni.

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.