A népszerű Crassula Ovata
Crassula Ovata igen népszerű még azok körében is, akik nem tartoznak a szukkulens növényeket kedvelők körébe. A kínai Feng-Shui szerint, a Crassula ovata „pénz-növény”, azaz gazdagságot is hozhat.

Élőhely

A Crassula Ovata (de ismerik még Crassula argentea, C. obliqua, C. portulacea néven is) igénytelensége és érdekes megjelenése miatt vált népszerűvé. Dél-Afrikából származik, így nem igazán érthető, hogy miért nevezik népi nevén még „majomfának", „japánfának" vagy éppenséggel „gumifa".

 

Felépítése

A Crassulaceae (varjúhájfélék) családjába tartozó C. ovata terebélyes, elágazó, bokros növény, akár a 3 méter magasságot is elérhet. Törzse vaskos, húsos, barnás vékony kéreggel, mely idősebb korban felrepedezik és leválik. Levele kerekded, 3-9cm hosszú, 2-4 cm széles, vastag. Színe élénk zöldtől sötétzöldig, pirosas szegéllyel, mely nem minden változatnál szembetűnő. A levelek színén apró pettyek, lyukacskák vannak (hydathodes), különleges pórusok, melyeken a növény az anyagcserét végzi, de ezenkívül képes vizet is felvenni, és leadni. Ezek a pórusok jellemzők a Crassula nemzetségre.

 

Virág

Télen virágzik, a virágzat a hajtáscsúcsból sok apró csillagszerű fehéres-halványrózsaszinű virág fejlődik ki. A fiatal növényeknél kisebb az esély a virágzásra, inkább az idősebb és megfelelően tartott crassula virágzik.

 

 

Termése

A virágzás után száraz magtok fejlődik, mely a magok beérésével szétnyílik és sorsára engedi a számtalan porszerű magot.

 

Tartása

Igénytelen növény. Legjobban érzi magát a szabadban: napfényes, levegős helyen, udvaron vagy erkélyen. Szobában is nevelhető, de akkor nem lesz piros a levele és sokkal gyengébb hajtásokat hoz.

Igényli a teleltetést. Télen hűvös (0-10 fok), napos hely a legideállisabb. A fagyok megjelenéséig nyugodtan a szabadban hagyhatjuk.

Csak akkor öntözzük, ha a földje teljesen kiszáradt. Vigyázzunk, hogy ne locsoljuk túl, mert erre nagyon érzékeny. Ebben az esetben is érvényes az általános kaktusz és pozsgás locsolási-törvény: inkább ne locsoljuk, mint hogy túllocsoljuk. Ha fűtött szobában tartjuk figyeljünk oda a locsolására, hogy ne veszítsen túl sok levelet, de akkor is elég háromhetente locsolni.

  • Gyenge hajtások a túlöntözés és fényhiány következményei.
  • Télen fűtött szobában a levelek „ezüstössé" válhatnak, összeszáradhatnak, majd lehullhatnak - növényt tegyük hűvösebb és világosabb helyre. Semmi esetre NE kezdjük el LOCSOLNI! A növény nem száradt ki, s ha fel is kopaszodik, tavasszal új hajtásokat hoz majd.
  • Leveleken, a „hydathodes-pórusok" fehér pettyek jelenhetnek meg. Ez nem betegség, nem gyapjastatű vagy egyéb kártevő. A növény kipárologtatott krisztályai.

 

Szaporítása

A legegyszerűbb, ha egy hajtást gyökereztetünk meg, de a leveleiből is újabb kis növények fejlődnek ki. A magvetés csak gyűjtőknek ajánlott.

Itt megjegyezném, hogy más fajták esetében szaporításnál, a levélalak levélről is öröklődik (például a Hobbit és Gollum fajták esetében), viszont a tarka levelű változatokat hajtásdugványról kell szaporítani, hogy tarkák maradjanak (levéldugványból általában zöld növények fejlődnek).

 

Kártevői

Gyökér- és gyapjastetvek, esetleg atkák. Ezek ellen szakboltokban is találunk növényvédő szereket.

 

Érdekességek

A crassula bonszajként is nevelhető, ilyenkor átültetésnél vissza kell vágni a gyökérzetét és ugyanabba a cserépbe visszaültetni.

Ugyancsak érdekes, amit a kínai Feng shui tart a crassulákról, ugyanis „pénz-növényként" tartja számon. Ha jó helyre tesszük - azaz a „gazdagság-négyzetbe", vagyis a bejárati ajtótól a legtávolabbi bal sarok - akkor gazdagságot hoz a házra. (Ha ez a sarok nem éppen napsütötte, akkor inkább ne kísérletezzünk!)

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.