Mennyire ne locsold a kaktuszokat
Szándékosan nem adtam ennek az írásomnak azt a címet, hogy hogyan kell locsolni vagy mennyi vizet kívánnak a kaktuszok. Ugyanis ebben az esetben inkább ez a helytállóbb.

A kaktuszok kibírják, ha nem locsolják meg őket, viszont akár egyetlen túlbuzgó, nem megfelelő időben történő locsolással el is pusztíthatjuk tövises növényünket. Ez lebegjen minden friss kaktusztulajdonos szeme előtt.

 

Kezdjük az öntőző vízzel: mindig állott langyos legyen. Ha csapi vízzel öntözünk, akkor hagyjuk állni legkevesebb egy napig. A legjobb ebben az esetben is az esővíz.

 

Az is általános szabály, hogy a kaktuszokat akkor kell locsolni, ha a táptalajuk teljesen kiszáradt. Gyakoribb locsolás könnyen a kaktusz kirohadásához vezethet. Ha viszont teljesen száraz a kaktusz földje, ráadásul még fénytelen is növény, akkor bizony szomjas.

 

A legfőbb szabály, hogy télen hagyjuk pihenni növényünket és EGYÁLTALÁN ne locsoljuk! Ez az időszak októbertől márciusig tart. Ez alól csak a nagyon fiatal kaktuszok kivételek, azonban ezeket is csak mértékkel szabad locsolni.

 

Az öntözés gyakoriságát a hőmérséklet befolyásolja. Kora tavasszal, a kaktuszok ébredésekor csak mértékkel, szinte cseppenként kezdjük locsolni növényeinket. Aztán fokozatosan kicsit többet, de kora tavasszal és késő ősszel is csak mértékkel. Hűvösebb időben mindig csak a talajt locsoljuk.

 

Májustól júniusig, valamint szeptembertől októberig is bővebben lehet locsolni, ugyanis ez a négy hónap a kaktuszok növekedési időszaka. Ha ekkor kellő vizet és tápoldatot kap, nagyon meghálálja, és akár duplájára is megnő.

 

Viszont meleg nyári napokon ne sajnáljuk a vizet, gyakrabban is locsolhatunk. Meghálálják kaktuszaink azt is, ha ilyenkor locsolórózsával megpermetezzük. Viszont ezt ne a tűző napsütésben tegyük, de legyen ideje azért megszáradnia a kaktusznak. Pelyhes fajtáknál ne permetezzük, mert akkor tönkre mehetnek.

 

Kánikulában inkább ne locsoljunk. Ez furának tűnhet, de inkább mellőzzük ezeken a napokon az öntözést. Ugyanis, ha locsolunk kaktuszaink fejlődnek és a friss részek megégnek a tűző napon. Ha nem locsolunk, akkor a kaktuszok kicsit visszahúzódnak, nem fejlődnek, és nem égnek meg a napon.

 

Tavasszal, ősszel inkább napközben öntözzünk, mivel így megakadályozhatjuk, hogy a nedvesség esetleg tönkre tegye a növényt. Meleg nyári napokon pedig lehetőleg este, mert éjszaka jobban megmarad a nedvesség és többet tud felhasználni a kaktusz.

 

A fejlődési időszakban és nyáron, ha locsoljuk, akkor bőven tegyük, a víz mindig jusson el egészen a gyökerekig, viszont a cserép alján legyen kifolyónyílás, hogy a felesleges víz ki tudjon jönni. Ekkor is érvényes az aranyszabály: csak ha kiszárad a növény talaja, akkor kell újból locsolni!

 

Ha nyaralni megyünk inkább ne bízzuk kaktuszainkat hozzá nem értő emberekre. Ugyanis a kaktuszok kibírják azt az egy-két hetet, ameddig távol vagyunk víz nélkül (ha például kánikulai időszakban megyünk, akkor amúgy se kellene locsolni). Hozzá nem értő ember csak túllocsolná, s akár ki is rohadhatnak. Sok ilyen esetet hallottam.

 

Galéria
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32        Play         Stop

Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.