Ahol a kaktusz is otthon van
Különösen meghatározó egy kaktusz számára, hogy hová helyezzük. Nyáron legkevesebb négy órát érje a napsütés, télen hűvös helyre tegyük.

Télen, a nyugalmi időszakban a kaktuszok számára ideális hely lehet egy fűtetlen, de világos szoba, garázs, lépcsőház, ablakkal ellátott pince (akár ablak nélkül is megteszi, hiszen a kaktuszok ekkor nem nőnek). A hőmérséklet ilyenkor 5 és 15 fok közötti legyen. Mindenképp fagymentes. Ha nincs lehetőséged fűtetlen helyiségben teleltetned, akkor marad a meleg szoba. Locsolni ekkor sem szabad. Lehet, hogy ilyen esetben kicsit jobban összehúzódnak, viszont tavasszal a locsolás beindulása után visszanyerik alakjukat.

A kaktuszok mindenképp a napsütést kedvelik, naponta legkevesebb 4 órát. Ezért tavasztól őszig igyekezzünk olyan helyre tenni, ahol ezen igényük kielégülnek. Egy napsütötte ablakpárkány, erkély, legyen az keleti vagy nyugati, de legideálisabb egy déli fekvésű.  Májustól, ha elmúlik a fagyveszély és ha a lehetőség adott, akkor a kertbe is kell kitenni, egy napsütötte helyre. Azonban pont olyan remekül érzik magukat egy déli ablakpárkányon, vagy erkélyen. Lehetőleg északi oldalra eső ablakba, erkélyre ne tegyünk kaktuszokat. És eldugott, félhomályos helyre, szoba sötétebb zugába se tegyük a kaktuszainkat: elnyurgulnak, majd a fényhiány (illetve a társuló túlzott locsolás) miatt akár el is pusztulhatnak.

 

Egyre vigyázzunk, ha szabadba tesszük, akkor gondoskodjunk arról is, hogy meg tudjuk védeni egy esetleges hosszantartó esőzéstől. Ugyan a hőingadozást jól bírják, de a hosszan tartó esőzés tönkre tehetik.

 

A kaktuszaimat mind déli fekvésű helyen nevelem. Remekül érzik magukat, mivel nyáron több órán, illetve egész nap keresztül süti a nap őket.

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.