A bűvös hét tartási hiba
Összegyűjtöttem azokat a hibákat, amelyek leggyakrabban előfordulnak szukkulensek tartásakor, s amely akár a növények pusztulásához is vezethet.

1. Túlöntözés

 

Nem hiába került a lista élére. A leggyakrabban elkövetett és a legveszélyesebb kaktusztartási hiba. Előbb a gyökérzet pusztul el, közben a növény barnul, összeesik. Ezt leginkább a kezdők követik el, s főleg a teleltetési időszakban lehet veszélyes. Azt kell valahogy elfogadni, hogy a kaktuszok télen pihennek, és korántsem száradnak el, ha nem locsoljuk őket. Fontos tudni, hogy akár egyetlen locsolással is elpusztíthatjuk kedvencünket. Nyáron is csak akkor locsoljuk szúrós kedvencünket, ha földje kiszáradt. Ez nagy melegben akár naponta is megtörténhet. Az alapelv itt is a régi: inkább ne locsoljuk, mint túllocsoljuk kaktuszunkat. Ha tehetjük, csak esővízzel locsoljunk, vagy legalábbis állott csapi vízzel.

 

2. Fényhiány

 

Akárcsak a túlöntözés, a kaktuszok számára a fényhiány is „veszélyes". Ha naponta legkevesebb négy órán keresztül nem jutnak napfényhez növényeink megnyúlnak, akár sárgára is fakulhatnak.

Teleltetés során a magasabb hőmérséklet, páratartalom, vagy egy felesleges öntözés a hajtáscsúcsok növekedését eredményezi. A növény anélkül kezd fejlődni, hogy megfelelő körülményei lennének, ezért alakja megnyúlik, torzzá válik, s nem lesz egészséges színe sem. Amennyiben módunk van rá, télen is tartsuk a kaktuszainkat fényben gazdag helyen, s szellőztessünk, hogy ezzel csökkentsük a páratartalmat.

 

3. Perzselődés

 

Tavasszal, a teleltetési időszak végén, a félhomályból kihozott növények, ha hirtelen erős napsütés éri, akkor megperzselődhet. A növényen barna foltok keletkeznek. Mindenképp lassan szoktassunk növényeinket a fényhez. Ugyancsak megperzselődhetnek a növények a túlforrósodott üvegházban is, az égető napsugarak hatására. Az egyedüli védekezési mód: tavasszal csak lassan szoktassuk kaktuszainkat a napfényhez, ha szükséges akár árnyékoljunk.


4. Kiszáradás

 

A pozsgás növények is képesek kiszáradni. Ha látjuk, hogy a téli időszakban pozsgásaink fonnyadni kezdenek, egy egészen keveset öntözzük meg őket, főleg a leveles pozsgásokat, különben leveleik elszáradnak. Az elhalt leveleket mindenképp szedjük le, mert azok kiváló táptalajok a gombáknak.


5. Rossz talajszerkezet

 

A talaj mindig jó vízáteresztő legyen. Ha túl tömör a növény földje a nedvesség sokáig megmarad, a gyökérzet pusztulásához vezethet, ami maga után vonja a növény halálát is. Mindig legyen homok az ültető földbe. Az általam használt keverék: egyharmad homok, kétharmad föld, de a fele-fele arány sem elhibázott lépés.


6. Tápanyaghiány

 

Ha a növény nem megfelelően fejlődik, lelassul, sárgulni kezd, barnás foltok jelennek meg, akkor tápanyaghiányra is gyanakodhatunk. Ez nem fordulhat elő, ha a fejlődési időszakban hetente-kéthetente kaktusz tápoldattal locsoljuk meg, mivel azok a megfelelő összetételben tartalmaznak nyomelemeket. Azonban két-három évente mindenképp ajánlott átültetni a pozsgásakat, hogy friss földbe kerülhessenek.

 

7. Hideghatás

 

Ha növényünk huzamosabb ideig alacsony hőmérsékletnek van kitéve, a hajtáscsúcsok károsodhatnak, összeeshetnek. Ilyenkor mindenképp vigyük melegebb helyre a növényt, vagy emeljük a hőmérsékletet. A károsodott részt pedig el kell távolítani.

 

 

 

 

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.