Opuntia articulata
Az Opuntia articulata, ugyan a nagy Opuntia (közismertebb népies nevén a Fügekaktusz) családhoz tartozik, azonban kinézetében sokban eltér fajtársaitól, s szerintem sokkal különlegesebb is.

Az Opuntia nemzetséghez tartozó fajtákat már a XVI. század végén európai kolostorokban termesztettek. A gyümölcsének levét kenőczök festésére használták. Az Opuntia gyümölcse Mexikóban is fontos, a címerükben is megtalálható. Emellett a „colanche" nevű alkoholos ital is Opuntia gyümölcsből készül. Több faj gyümölcse ehető, sőt exportálják Európába is.

Az Opuntiák a bíbortetű tenyészésénél is fontos szerepet játszottak, ugyanis remek tenyésztelepeknek bizonyultak a festékanyaguk miatt tartott állatkáknak. A pajzstetű családjába tartozó bíbortetű szolgáltatta a legjobb minőségű vörös festékanyagot, mellyet még egy-két évszázaddal ezelőtt kelmék festésére használták, az orvostudomány pedig szövettani festékként.

Ausztráliában állati takarmányként is megpróbálták felhasználni, hiszen az elsivatagosodó területeken ez volt az egyetlen növény, amely megélt. Azonban ez balul sült el, az Opuntia remekül érezte magát, s jobban elszaporodott, mint szerették volna és több tízezer négyzetkilóméternyi más célra megművelt területet tönkretett. Kiírtása hosszú évtizedekbe került (az Opuntia természetes ellenségének, egy molylepkefaj segítségével).

A családhoz több mint 400 faj tartozik, amelyek közül ötven minden nehézség nélkül megél ebben a térségben is.

 

Élőhelye

A D.R.Hunt féle kaktusz határozóban 1987-ben Opuntia Articulatus-ként (más besorolás szerint Tephrocactus articulatus v. papyracanthus) meghatározott növény nyugat Argentinából származik.

 

Felépítése

Fajtársaival ellentétben nem lapított, hanem tömzsi törzsei, nyéltagjai jól elkülönülnek egymástől, s 4-5 cm nagyságúra nőnek meg. Maga a növény 30 cm-nél magasabbra csak nagyon nehezen nő. Tövisezettsége teszi igazán különlegessé, hiszen 1-4 darab tövise papírszerűen vékony, hajlékony, különböző színű lehet a fehértől a barnás színűig.

Virága sápadt sárgás, esetenként fehér 3,5 cm széles.

 

Tartása

Könnyen tartható, nem igényes fajta. A teleltetése az általános kaktusztartási szabályoknak megfelelően történhet, azaz hűvös, száraz, fényben gazdag helyen. Ez lehet lépcsőház, ablakkal ellátott garázs. A téli locsolásmentes pihenőidőszakot igényli. Rövid ideig akár minuszokat is kibír, de nem tartozik a fagytűrő Opuntiak közzé.

Tavasszal fokozatosan szoktassuk a napfényhez. Ez a növekedési időszaka is, ekkor nő a legtöbb tagja, azonban ősszel is nőhet néhány. Nyári kánikulában, a földjének kiszáradása után, locsolni kell, akár naponta is. A fejlődési időszakban pedig hetente-kéthetente kaktusztápoldatos vízzel öntözzük.

 

Szaporítása

Ugyancsak a fajtára jellemző, hogy nagyon könnyen leesnek a nyéltagok, azonban ezek különösen könnyen meg is fogannak, gyökeret eresztenek. Ez a legegyszerűbb szaporítási módja ennek a fajtának.

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.