Milyen a jó kaktuszföld?
Itt is létezik egy fő szabály: mindenképp jó vízáteresztő föld legyen. Virágföld igényük is fajonként változik, van olyan, amelyik a kavicsos, van, amelyik a humuszos talajt kedveli.

A kaktuszok származási helyükből adódóan csak olyan talajban érzik jól magukat, amelyik igen gyorsan kiszárad, és nem tapad össze a nedvességtől. A kaktuszok gyökere ilyen talajhoz van szokva, mert a legtöbb kaktusznak sekélyen gyökeresedő gyökérrendszere van, ami azt jelenti, hogy csak a talaj felső rétegéből nyerik ki a vizet.

Hazájukban a kaktuszok igen különböző talajokban növekednek. Azonban gyűjteményekben igen rugalmas és sokféle közeget képesek megszokni. A kaktuszkedvelő hozzáértése nem elsősorban abból adódik, hogy a megfelelő termesztőközeget ki tudja választani, inkább abból, hogy az adott közegben megfelelően tudja ápolni kaktuszait.

- Humuszos és tápanyagban gazdag termesztőközeget igényelnek az epifitonok, Selenicereus, és a Phyllocereus.

- Jó víz- és levegőáteresztő képességű termesztőközegre van szükségük a sivatagból és a sziklás vidékekről származó kaktuszoknak. Ilyen tulajdonságokkal azok a földkeverékek rendelkeznek, amelyek durva (folyami) homokból, habkőkavicsból, lávakoromból, lavalitból, perlitből, agyaggranulátumból és csak kevés humuszból, kerti földből állnak. A kevésbé érzékeny fajok elviselik a magasabb humusztartalmú földet is.

- Csak ásványi anyagokból álló termesztőközegre, mint a habkőkavics, lavalit, valamint keverékek kvarchomokból, cseréptörmelékből vagy faszéngranulátumból az érzékeny, nehéz kaktuszoknak van szükségük. Ilyenkor azonban célzottan szükséges trágyázni.

A habkőkavics ideális közeg a kaktuszok számára. A termesztőközeget hosszabb ideig nedvesen tartja, és ezzel egyidejűleg jó levegő-áteresztést is biztosit.

Különösen előnyös, ha a vízellátást áztatással oldjuk meg. A habkőkavics teleszívja magát vízzel, a fölösleges víz azonnal lefolyik róla.

 

Készen kapható kaktuszföldek

Ha biztosra akarunk menni, vagy csak kényelmesek vagyunk, akkor a boltban kapható földkeveréket vásároljuk meg. A készen kapható kaktuszföldek nagyon gazdagok humuszban és homokot, valamint sztiroporgolyókat tartalmaznak lazítóanyagként. A homok és kősivatagból származó kaktuszoknak ez nem felel meg, de számukra is megfelelővé tehetjük, ha még több homokkal és habkőkaviccsal lazítjuk.


Saját magunk is megkeverhetjük

Minden kaktusz és pozsgás kedveli a gyorsan száradó, jó vízáteresztő laza homokos talajt. Magunk is készíthetünk nagyon egyszerűen kaktuszföldkeveréket. Ehhez szükségünk lesz általános virágföldre és folyami homokra. Egy időben ezt használtam én is. Saját tapasztalatom szerint a kétharmad föld egyharmad folyami homok-sóder keverék már megfelelő, de a fele-fele arányt is almaztam.

Ennél bonyolultabb földkerveréket is el lehet otthon készíteni. A talajkeverékek esetén mindenképp figyeljünk kell az adott fajta igényeire, van olyan család - ilyen pl. a Turbinicarpusok is -, amelyek a meszes közeget szeretik. Itt a föld, folyami homok, mész tartalmú kőzet keverékét kell használni, 1-1-2 arányban. Egy másik földkeverék, amelyet mostanában használok, az általános kerti vagy erdei föld, perlit és homok keverékéből áll. Ezek 1-1-1 arányban történő összekeverésével nyerem a kaktuszföldet.

A kaktuszokat a nyugalmi időszakuk végén kell átültetni. A kora tavasszal virágzókat pedig az elvirágzásuk után. A tövises növényeinket elég két-három évente átültetni.

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.