Echinocactus grusonii, az anyóskaktusz
Echinocactus grusonii az egyik legismertebb kaktuszfajhoz tartozik. Mexikóban, San Luis potositól Hildagoig sokfelé megtalálható.Igazi népszerűségét nagymértékű termesztésének, exportjának köszönheti.

Legelőször 1891-ben írt róla Heinrich Hildmann. Ekkor Golden Barrel (arany hordó) néven illették, viccesebben - mai napig - anyóskaktusznak is nevezik.

Annak ellenére, hogy az egyik legkedveltebb kaktuszok közzé tartozik, s talán nincs is olyan gyűjtemény, ahol ne találnánk meg, vadon kiemelten veszélyeztetettnek számít.

A fiatal magoncok kevésbé hasonlítanak a kifejlett példányokra, amelyeknek akár 35 bordája is lehet. A kifejlett példány akár az egy méter magasságot is elérheti, gömb formájú.

 

Tövisei

Az éles, szúrós tövisei hosszúak, egyenesek vagy enyhén íveltek. Különböző árnyalatúak: többnyire sárgásak, de előfordul, hogy teljesen fehérek.

 

Virág

Ugyan könnyen tarthatóak, azonban igen nehéz virágzásra bírni. Kis, sárga virágai a csúcs közelében, a korona tájékán jelennek meg. Kizárólag az idős példányok virágoznak. Akár húsz évet is kell várni, hogy egy grusonii-t virágozni lássunk.

 

Tartása

Nem igényes, viszonylag könnyen tartható és elég gyorsan nő. A kaktuszok alapvető igényeit azonban az Echinocactus grusonii-nak is meg kell teremteni. Kizárólag tűző napon érzi jól magát. A teleltetéséhez 12 Celsius fok körüli hőmérsékletet igényel. Szívósságát az is igazolja, hogy rövid ideig a -8 ° C fokot is kibírja.

Jó vízáteresztő termesztő közeget igényel. Mértékkel kell locsolni, hiszen a hidegebb időszakban a túlzott nedvesség rothadáshoz vezethet. Télen pihentetni kell és meg kell szüntetni a locsolását.

 

Érdekesség

Széles körben tartják, mivel nemcsak gyorsan nő, de igen dekoratív. Egyre gyakrabban használják a kertépítészek design elemként. Jamie Durie, az egyik ausztrál vezető kerttervezőnek a kimondottan a kedvenc növénye.

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.