Teendők áprilisban
Április, a tavasz szeszélyes hava egyre több örömet és teendőt tartogat a kaktusztartók számára.

Szenteljünk több figyelmet szúrós növényeinknek ebben a hónapban, hiszen a téli pihenő után ilyenkor indul be a növekedés, s egyre több bimbó jelenik meg. Lobiviákon, Gymnocalyciumokon, Echinocereusokon, s némely Mammillárián.

A növekedésnek és virágzásnak indult növényeinket világosabb helyre kell tenni, s kevés vizet adagolva meg kell kezdeni a locsolásukat. Tavasszal inkább reggel, délelőtt locsoljunk, mivel az éjszakák még hűvösek, s az el nem párolgó víz problémát okozhat.

Ha lehetőségünk van, akkor védett, déli oldalra tegyük ki a szabadba kaktuszainkat. Ebben a hónapban ajánlott kipakolni őket, mivel ha tovább halogatjuk a kipakolásukat, akkor nehezebben szoknak hozzá az erős napsugárzáshoz, s egyszerűen megégnek. Ha kitettük, akkor legalább két hétig árnyékoljuk növényeinket, hogy ne égjenek meg, s ez esetleg ne vezessen a későbbi pusztulásukhoz.

A szabadban telelt kaktuszok is éledeznek, eltűnnek a ráncok a felületekről. Az Opuntiak kicsit nehezebben indulnak meg.

A téli magvetések tűzdelését is most kell elvégezni, amennyiben az időjárás is alkalmas erre. A túl erős napfénytől védjük meg a legifjabbakat.

Ami a legfontosabb teendők közzé tartozik ebben a hónapban: az ültetés, átültetés. Ilyenkor kell átnéznünk a növényeinket, melyek nőtték ki a cserepüket. Ezeket most kell átültetni egy nagyobba, s ne feledkezzünk meg, hogy megfelelő földkeveréket használjunk, s ültetés után két hétig ne locsoljuk. Kaktuszainkat csak akkor ültessük át, ha már annyira kinőtték cserepüket, hogy már locsolni sem tudjuk.

Ugyancsak fontos teendő a kártevők elleni védekezés. Hiszen a friss hajtásokat a tetvek is jobban szeretik. Permetezzünk megfelelő gomba- és rovarölőszerrel.

Ha kaktuszaink virágozni kezdenek, inkább mellőzzük a locsolásukat, mivel állítólag ledobhatják a bimbóikat. És ne felejtsük el lefotózni azokat!

 

Saját tapasztalat!

Általában én is ilyenkor szoktam kihordani a gyűjteményt a pincéből a nyári helyükre. Egy mobil polikarbonát álvánnyal és tetőszerkezettel, illetve erre ráhelyezett árnyékolóval végem a napsugártól és az esőtől első két-három hétben. Aztán fokozatosan bontom le az árnyékolókat. S csak ekkor kapnak először egy kis locsolást, vagy ha esik az eső, akkor természetes "locsolást". Természetesen a kipakolás után és az árnyékolás előtt még lepermetezem őket Actara (szisztemikus rovarölő) és Dithan (gombaölő) keverékével. Ez védelmet nyút kb. 2-3 hétig is a kártevők ellen.

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.