Kaktuszok gyümölcsei
A virágzás után, rövidebb vagy hosszabb idő után - jó esetben - megjelenik a termés, amely a magokat rejti. A kaktusztermés mérete, színe és nagysága is igen változó.

A sokmagvú, húsos bogyótermés a magházból alakul ki. A termések épp oly változatosak, akár maguk a kaktuszok. Sok faj termését védő tövispárna borítja.

A gömbölyű, tojásdad vagy bunkó alakú gyümölcsök közül egyesek alig látszanak ki, mások a kaktusz testében elrejtve fejlődnek, megint mások épp ellenkezőleg, feltűnőek, élénk narancssárgák vagy pirosak, és akár tyúktojásnyira is megnőhetnek - ezek elsősorban az Opuntia fajták termései. Sokuk lédús, húsos, élvezetes ízű. Beérve többségük felhasad (alapja vagy oldala felnyílik), de némelyek zártan esik le a növényről.

Egyes fajok gyümölcse beszárad, szétesik, és így teszi szabaddá a magokat. Egy termésben változó számú magot találhatunk - néhánytól akár pár százig.

Általában feketék, barnák vagy sárgák, csak egyes Mammillaria fajok magja piros. Méretük, a majdhogynem porszemnyi Parodia magokétól a 6-8 mm átmérőjű, lapos Opuntia magokéig, ugyancsak igen változó.

 

Galéria
1  2  3  4  5  6  7        Play         Stop

Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.