Teendők augusztusban
Eljött a nyár utolsó hónapja, s általában ez a legszárazabb hónap is. A nap ugyan még javában tűz le kaktuszainkra, azonban már egyre rövidebb ideig.

Úgy tartják az augusztus a legszárazabb hónap, erre az idei sem cáfolt rá. Szabadon tartott kaktuszaink fürödhetnek a napfényben, azonban ilyen esetekben ne felejtsük gyakrabban meglocsolni őket - kivétel, ha extrém meleg, kánikula van.  Akik szabadon tartják tövises növényeiket, s ugyanakkor elfoglaltak, örülhetnek a rövid és kiadós záporoknak, hiszen ezek kiváltják a locsolást.

Ha hosszabb ideig tart a hőség, kánikula érdemes kihagyni néhány napra, akár több mint egy hétre is a locsolást. Ugyanis ha kánikulában is locsoljuk kaktuszainkat, akkor azok növekednek, s fiatal részek megéghetnek a tűző napsütéstől. Viszont ha kihagyjuk a locsolást, a kaktuszok megállnak a növekedésben, sőt, kicsit vissza is húzódnak, így nem égnek meg.

Ilyenkor is gyakran nézzük át gyűjteményünket, nehogy kártevők telepedjenek meg, hiszen ezek tönkreteszik egész évi munkánkat. Ha feltűnnek, azonnal permetezzük le a megfelelő szerrel.

Az üvegházakat ne felejtsük szellőztetni. Ez főleg éjszaka történjen, s 35 Cº felett pedig mindenképp árnyékolni kell, hiszen túlhevülhet.

Ha levirágoztak kaktuszaink a magokat gyűjtsük be egy kis tasakba, s a faj nevét is írjuk rá, hogy tudjuk jövő évben mit is vetünk.

Augusztusban még tápoldatozzunk, hiszen ez az utolsó hónap az évben, amikor ez még lehetséges.

Ugyancsak még ebben a hónapban - szerintem kicsit már most is késő van - de egyes tartók szerint még lehet dugványozni is. Én ilyenkor már nem szoktam. Illetve az idén vetett magoncok átültetésére itt az utolsó alkalom, de csak akkor tűzdeljük át, ha elég fejlettek. Vigyázzunk az átültetésnél, hogy a gyökerek ne sérüljenek, s kellően tömörítsük a talajt. Két-három nap múlva - amikor már biztos, hogy begyógyulnak a sérülések - megkezdhető a locsolásuk. Egyesek szerint a tűzdelést inkább a következő évben érdemes megejteni, amikor a magoncok már elég fejlettek.

Lassan itt az ősz, ezért mindenki élvezze együtt kaktuszaival a nyár utolsó hónapjának minden percét, összes napsugarát.

 

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.