Teendők októberben
Októberben a kaktuszoknak a nyugalmi időszaka kezdődik. Az éjszakák egyre hidegebbek, ezért fokozottan figyeljünk az időjárás jelentésre, ha nagyon lehűl az idő, akkor a védett telelő helyre vigyük.

A növekedési időszak lezárult, s kezdődik a téli pihenő. A kaktuszok mindaddig kint maradhatnak, ameddig szép az idő, nincs hosszabb esőzés, vagy nem áll be a fagy. Az ablakban és az erkélyen tartott növények kibírnak néhány 0 fokos, vagy akár egy-két mínusz fokos éjszakát, de túl sokat biztos nem, ne kísérletezzünk ezzel. Figyelni kell az időjárás előrejelzést!

Ilyenkor arra is nagyon ügyeljünk, hogy ha az előrejelzés hosszabb esőzést mutat, mindenképp be kell fedni a növényeket. Most már nem használ a kaktuszoknak a tartós

nedvesség, mivel már nappal sincs elég meleg ahhoz, hogy megszáradjanak, ezért könnyebben megbetegedhetnek, rothadásnak indulhatnak.

Az öntözést is vissza kell fogni, le kell vele állni. Én ilyenkor már nem öntözöm a kaktuszokat, mivel a telelőhelyre mindenképp száraz földdel ajánlott bevinni. A föld teljes kiszáradásához, a növény növekedésének a leállásához pedig legkevesebb két hét száraz időszak szükséges. Tápoldatozni természetesen ebben a hónapban sem kell már.

A kaktuszok fokozatosan áttérnek a nyugalmi állapotba.

Az éjszakai fagyok beálltával be kell szedni a kaktuszokat. Ha szép az idő akár a hónap végéig is kinn maradhatnak növényeink, azonban október végén már mindenképp szedjük be őket.

A teleltető helyre tevés előtt mindegyiket át kell alaposan nézni, hogy nehogy kártevők legyenek rajtuk. Ha találunk valamilyen kártevőt, azonnal különítsük el a többitől és védekezzünk ellene növényvédő szerekkel.

Néhány kaktusz még az utolsókat nyitja. Ha beszedjük őket, akkor is tegyük világos, napsütötte helyre. Több faj ilyenkor virágzik, ezek között van az Ariocarpusok, a Lithopsok, illetve Neoporteriak.


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.