Hogyan teleltessük kaktuszainkat
A kaktuszok igénylik a téli pihenőt. Több faj csak akkor virágzik nyáron, ha télen pihenhet. Ráadásul ideális körülmények közt.

Igyekszem egy általános módszert leírni, hogyan lehet teleltetni a kaktuszokat. Azonban mint az élet minden területén itt is léteznek kivételek. Már írtam a levélkaktuszok teleltetéséről, amelyek lényegében nem igénylik a kaktuszok „alvási" időszakát, sőt, ilyenkor is locsolni kell. Ugyancsak kivételek az általános teleltetési igények alól a Melocactus és Matucana nemzetség, melynek tagjai bár igénylik ezen időszakban a pihenést, de nagyon érzékenyek és nem szeretik, ha 15-20 Celsius fok alatti hőmérsékleten tartjuk őket.


Száraz, hűvös és világos

 

A legfontosabb hármas szempont: száraz, hűvös és világos legyen a hely. A fontossági sorrend is ez. A legelengedhetetlenebb a kaktuszok teleltetéséhez egy száraz hely. - Tapasztaltabb kaktusztartóktól hallottam, hogy régen akár az ágy alatti ágyneműtartóban teleltették át a kaktuszokat. - Hogy ez legenda vagy sem, azt nem tudom, viszont az tény, hogy kizárólag olyan helyen pihentessük növényeinket, ahol nem érheti nedvesség, mivel utóbbi esetben igen könnyen kirohadhatnak.

A második követelmény a hűvösség. Igyekezzünk olyan helyre tenni kaktuszainkat, ahol télen se megy fagypont alá a hőmérséklet. Ideális hőmérséklet az 5-10 Celsius fok, de mint korábban említettem vannak különleges igényű fajok. A teleltetés előtt alaposan szárítsuk ki a kaktuszokat - főleg ha sötét helyen töltik növényeink a telet -, mivel ez is elősegíti a növekedésük leállását. Ha nedvesen kerülnek a teleltető helyükre, ahol jóval kevesebb a fény, mint kint, a növény megnyúlik, elveszítheti jellegzetes formáját, rosszabbík esetben elrothad. Ugyancsak emiatt egyáltalán ne is locsoljuk kaktuszainkat. Fontos, hogy ne legyen párás dohos a levegő ott, ahol tartjuk őket. A párás levegőben gombák és egyéb kártevők támadhatják meg növényeinket.

A harmadik követelmény a világosság. Ez a kevésbé fontos feltételek közzé tartozik, mivel a kaktuszok vegetációja amúgy is leáll, vagyis annyira nincs szükségük a fényre.

A legideálisabb a teleltetésre - persze egy fűthető növényházon kívül - egy fűtés nélküli szoba, lépcsőház.

A teleltetést ősz végén kezdjük. Októberben fokozatosan csökkentsük az öntözésüket, s a hónap végére, amikor már be is kerülnek a növények a szabadból, teljesen szüntessük be.

Amennyiben nincs lehetőségünk növényeinket megfelelő helyen teleltetni, akkor a (fűtött) szobában is tölthetik a telet. Én ilyen helyen is tartottam már, ekkor sem locsoltam a téli hónapokban, s nagyon szépen átteleltek.

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.