Teendők novemberben
Az év utolsó előtti hónapja már nyugalmi időnek számít kaktuszaink számára. Sok teendők ilyenkor már nincs.

Szabadég alatt tartott kaktuszainkat ilyenkorra már be kellett hozni a teleltetőhelyére, hiszen ekkortájt már komolyabb fagyok is beállhatnak. Ez a teleltetőhely mindenképp száraz legyen, hiszen a nedvesség ilyenkor már tönkreteszi kaktuszainkat, rothadásnak indulhatnak. Egy fűtetlen szoba, lépcsőház, száraz pince tökéletes hely a teleltetésre. Mindenképp takarítsuk, tegyük rendbe a teleltetés előtt ezt a helyet.

A kintről bekerült növényeket nézzük át, s folyamatosan figyeljük, nehogy kártevők (pl. pajzstetű, gyapjastetű) telepedjenek meg rajtuk, s veszélyeztessék egész gyűjteményünket. Ha találunk valamilyen kártevőt, azonnal szedjük le, akár kézzel, majd pedig kártevők elleni szerrel fújjuk le. Ezek bármelyik növényboltban beszerezhetők. A beteg vagy kártevőktől „megtámadott" növényt azonnal különítsük el a többitől.

A teleltetéshez az ideális hőmérséklet 5 és 10 fok között van. Ez a kaktuszfajták többségének megfelel. Egyes fajták, mint pl. a Melocactusok, Discocactusok, stb viszont ennél magasabb, legalább 15-18 fokos hőmérsékletet igényelnek télen is.

Azonban teljesen más gondozást igényel ilyenkor a karácsonyi kaktusz (Schlumbergera truncata), hiszen számára most kezdődik a virágzási időszak. Ilyenkor, mármint a bimbók megjelenésekor fűtött szobába és világos helyre tegyük és öntözzük. Emellett fontos, hogy ne mozgassuk, mert különben "lerúgja" a bibóit. Ha jól érzi magát akár februárig is képes virágokat hozni.

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.