Mammillaria prolifera
A kaktuszok, s ezen belül a mammillariák családjában az egyik legkönnyebben tartható, strapabíró tövises növénynek számít, amely piros terméseivel rendkívül dekoratív.

A m. proliferának több variációja is van. A leghétköznapibb a m. prolifera vrr. prolifera, amely a legelterjedtebb ebből a családból. Mexikóból származik.

A m. proliferát először P. Miller 1768-ban kiadott növénytárában (The Gardeners Dictionary, London, 1768) írta le.

 

Leírás

Kisméretű a törzse, s számos elágazó sarjat növeszt, egész telepeket alkotva. A tövek henger alakúak, zöld színűek, s nagyjából 9 cm magasra nőnek. A areolák hónaljában több hosszú finom szálacskát találhatunk. Az areolák csúcsán kör alakban 25-40 rövid tövis helyezkedik el, ezek közepén pedig egyenes sárgás színű 4-9 mm-es tövis található. Gyökerei a föld felszínéhez közel maradnak, mivel a felvett vizet a törzsében tárolja.

 

Virág

Krém vagy rózsaszínes sárga színű, 10-18 mm hosszú. Termése hengeres alakú, piros, úgy nagyjából 20 mm-es. Magvai feketék.

 

Tartása

Ahogy azt már fennebb említettem, az egyik legstrapabíróbb kaktusznak számít. Szinte nincs olyan körülmény, amelyet ne viselne el, de persze szaporodni és virágozni, csak a jól tartott m. prolifera fog. A szokásos gondoskodást igényli. Nyáron napsütéses helyre tegyük, télen pedig hűvös, száraz helyen pihentessük. Márciustól szeptemberig kéthetente locsoljuk meg kaktuszoknak való tápoldattal. A hála nem marad el.

 

Szaporítás

Könnyen szaporítható sarjakról, amelyek már az anyanövényen gyökeret eresztenek. Ugyanakkor a magok kikelési aránya is nagyon jó. Tavasszal egy sarjat leválaszthatunk, legalább egy hétig pihentetjük száraz helyen, hogy a leválasztáskor keletkezett sérülések teljesen behegedjenek. A kaktuszoknak való (fele-fele arányú föld-homok keverékű) földbe elültetjük, nem túl mélyre téve.


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.