Hangyák a kaktuszok között
Megoszlanak a vélemények, hogy a hangyák kártékonyak vagy sem a kaktuszokra. Nem örültem, mikor a gyűjteményem körül megláttam a mászkálókat, ezért utána néztem, hogyan lehet védekezni ellenük.

 

Mivel szabadban, de cserepekben tartom a kaktuszaimat, egy bosszantó problémával találtam magam szemben: hangyákkal. Egyáltalán nem örültem, amikor az egyik Ferocactus körül az apró mászkálókra lettem figyelmes. Egy nagy tál Mammillaria gracilisbe pedig egy teljes bolyt hoztak létre. Utóbbit teljesen szét kellett szednem, mivel másként nem lehetett kiűzni a populációt.

Úgy gondoltam itt az idő, hogy védekezzek ellenük. A netten utánanézve a problémának megoszlottak a vélemények.   

Volt, aki úgy gondolta, hogy nem ártanak, sőt segítenek az aprócska mászkálók a többi nedvszívó rovar távol tartásában. Csak a terméseket hordják el, s ez csak akkor bosszantó, ha az ember gyűjtő és szeretné ő is begyűjteni a magokat.

S volt olyan is, aki kimondottan károsnak ítélte meg a jelenlétüket. Beköltözve a cserépbe mozgatják a kaktusz földjét, s esetlegesen a behordott táplálék lebomlása gombásodáshoz, a kaktuszok rothadásához vezethet.

Olyan is volt, akinek a véleménye ingadozott, s szerinte egy-két hangya még nem árt, azonban ha tömegesen jelennek meg, szükséges a védekezés.

Én inkább az utóbbiak táborának adtam igazat, akik úgy vélik, hogy a hangyák széthordják a cserepekből a földet, emellett megbontják a növényt. Azon túlmenően, hogy idegesítőek, ahogy szaladgálnak a kaktuszaimon.

A növényvédőszerekkel foglalkozó boltban az ACTARA 25WG ajánlották, amelyet ezelőtt is használtam megelőző permetezéskor pajzstetvek és egyéb élősködők ellen. Gondoltam, ha nem is használ, ártani biztos nem fog egy permetezés.

Ártani valóban nem ártott, s a hangyák is eltűntek. Legalábbis egyelőre.

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.