Miért fontos a kaktuszainknak a téli alvás?
Kaktuszaink télen alszanak, azaz hibernálnak, mint a mackók, ezért a legfontosabb, hogy hagyjuk őket pihenni. De miért fontos ez?

Ebben az időszakban a kaktuszaink téli álmot alszanak, ezért, a legfontosabb szabály, hogy hagyjuk őket pihenni.
Ez azért fontos, mert a kaktusz az eredeti élőhelyén, amikor az idő hidegebbre fordul, a hőmérséklet és a fény csökkenésével párhuzamosan a növény növekedési hormonjai leállnak, vagyis ilyenkor vegetál. Próbálja túlélni a nehéz időszakot.

Épp ezért nincs szüksége vízre, és tápanyagra. Nem növekszik, nem párologtat, nem lélegzik. Mivel semmilyen vegetatív folyamat nem zajlik a növényben, ezért nincs is szüksége semmire. Ne locsoljuk, ne tápoldatozzuk, és ebben az időszakban, ha nem muszáj, ne is ültessük át nagyobb cserépbe.

A téli időszakban a kaktusznak a megfelelő hőmérséklet 5-10 fok körül van, tehát aki a szobában neveli növényét, ne rakja a cserepét a radiátor vagy fűtőtest közelébe, mert a túl meleg és száraz levegő árthat neki. A téli ideális hőmérsékletnél, 5-10 foknál hidegebb helyen megfázik, melegebb helyen felnyúlik a kaktusz. Száraz helyiségben tartsuk a kaktusz cserepét, nedves nyirkos helyen könnyen rothadásos betegség üti fel a fejét.

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.