permetezes
Mikor mivel permetezzünk?
Ez a kérdés gyakran felmerül, még akkor is, ha már tudjuk mi a fertőzés forrása.
permetezes
Permetezés – a kötelező védelem
Szerintem minden növénytartó kicsit babonás, ezért én sem merem elkiabálni, hogy már egy ideje nem találtam kártevőt a gyűjteményemben. Ez csak a rendszeres és tudatos permetezésnek köszönhető.
Agyag versus műanyag
Az ültetési időszak elején felmerülhet a dilemma, hogy szúrós növényeinket milyen anyagból készült cserépbe ültessük át: agyag vagy műanyag?
viragzo kaktusz elmarad
Miért nem virágzik a kaktuszom?
Többször találkoztam már ezzel a problémával, főleg kezdő kaktusztartók körében. Virágzás elmaradása elsősorban tartási hiba, betegség vagy kártevőtámadás miatt történhet.
csiga
Csigaveszély a kaktuszok között
A csigák sajna nemcsak a kiskerteket dézsmálják meg, de a kaktuszainkra is komoly veszélyt jelenthetnek. Idén ez fokozottan igaz, mivel a nedves idő kifejezetten előnyös a csigák szaporodásának.
kartevok
Kaktuszgyilkosokról általában
Néhány kártevőről, illetve a gombásodásról már kiemelten is írtam. Azonban azzal még nem foglalkoztunk összességében, hogy mik támadhatják meg a kaktuszokat. Ez a megelőzésnél lehet lényeges.
kipakolas
Kipakolás és tavaszi védelem
Az egyik legmozgalasabb feladat. Legalábbis nekem. Hiszen közel ezernégyszáz kaktuszt mozgatok meg, azaz a teleltető helyéről kiviszem a szabadba.
gyapjas
Gyapjastetű, az ősi ellenség
Minden igyekezetem ellenére, egyik kaktuszomon gyapjastetű vert tanyát. Ilyenkor az első és legfontosabb teendő, elkülöníteni a többi növénytől és azonnal megkezdeni a rovarölős védekezést.
kaktusz szeptember
Teendők szeptemberben
Vége a nyárnak, egyre hűvösebbek a nappalok és az éjszakák. A kaktuszoknak a napos órák számának csökkenése és a fokozódó hideg jelzi, hogy itt az idő felkészülni a télre.
kaktusz szaporitas
Kaktuszok szaporításáról röviden
Saját magunk is növelhetjük gyűjteményünket. A kaktuszok szaporítása, akárcsak a többi növényé, odafigyelést és gondoskodást igényel.
kaktusz teleltetes
Tökéletes telelőhely a kaktuszaimnak
Idén először telelnek a legtökéletesebb körülmények között a kaktuszaim. Eddig ugyanis a teleltetéshez szükséges három követelmény – száraz, hűvös, világos hely – közül csupán kettő valósult meg.
kaktusz hangyak
Hangyák a kaktuszok között
Megoszlanak a vélemények, hogy a hangyák kártékonyak vagy sem a kaktuszokra. Nem örültem, mikor a gyűjteményem körül megláttam a mászkálókat, ezért utána néztem, hogyan lehet védekezni ellenük.
kicsi
Teendők decemberben
A tél első hónapja a nyugalomé a kaktuszgyűjtők körében, hiszen nem kell locsolni, virágzást figyelni és fotózni, átültetni.
kicsi
Teendők novemberben
Az év utolsó előtti hónapja már nyugalmi időnek számít kaktuszaink számára. Sok teendők ilyenkor már nincs.
Hogyan teleltessük kaktuszainkat
A kaktuszok igénylik a téli pihenőt. Több faj csak akkor virágzik nyáron, ha télen pihenhet. Ráadásul ideális körülmények közt.
lithops
Teendők októberben
Októberben a kaktuszoknak a nyugalmi időszaka kezdődik. Az éjszakák egyre hidegebbek, ezért fokozottan figyeljünk az időjárás jelentésre, ha nagyon lehűl az idő, akkor a védett telelő helyre vigyük.
augusztus
Teendők augusztusban
Eljött a nyár utolsó hónapja, s általában ez a legszárazabb hónap is. A nap ugyan még javában tűz le kaktuszainkra, azonban már egyre rövidebb ideig.
szep kaktusz
Teendők júliusban
Végre itt az igazi nyár! Meleg és napsütés, minden, ami a kaktuszoknak kell. Tüskés barátainkról azonban ilyenkor se feledkezzünk meg.
kaktusz
Teendők júniusban
Júniusban a meleg beköszöntével, elsősorban a megfelelő locsolásra kell odafigyelnünk.
majus kaktuszvirag
Teendők májusban
A május a kaktuszoknál az intenzívebb növekedés hónapja, s ekkor néhány fajta már javában virágzik, s van olyan is, amelyeken csak most jelennek meg az első bimbók.
mammillaria aprilis
Teendők áprilisban
Április, a tavasz szeszélyes hava egyre több örömet és teendőt tartogat a kaktusztartók számára.
kaktusz kicsi
Teendők márciusban
Kicsit nehezen, de megállíthatatlanul jön a tavasz. Lássuk mi ebben a hónapban a teendők.
tavasz
Kaktuszok tavaszi ápolásáról röviden
A tavaszi napsütés nemcsak számunkra, de tövises barátaink számára is igencsak csábító. Lássuk mit is kezdjünk, ha már valóban beköszöntött a meleg.
sarj
Szaporítás sarjakkal
Nincs annál nagyobb öröm egy gyűjtő számára, amikor a „születéstől” kezdve nevelhet egy kaktuszt. Sokkal kedvesebb az ilyen növény. A kaktuszok szaporításának egyik módja: a sarjak gyökereztetése.
pajzstetu
A megtévesztő pajzstetvek
A gyűjtők és kaktuszkedvelők mindenféle kártevőktől rettegnek. Íme, egy újabb, amelytől ugyanolyan nehéz megszabadulni, mint a többitől: a pajzstetvek.
kaktusz
Milyen a jó kaktuszföld?
Itt is létezik egy fő szabály: mindenképp jó vízáteresztő föld legyen. Virágföld igényük is fajonként változik, van olyan, amelyik a kavicsos, van, amelyik a humuszos talajt kedveli.
kicsi profilera
Mikor „keltsük fel” kaktuszainkat?
A tavasz közeledtével felmerülhet a kaktusztartókban (főleg a frissen tulajdonossá váltakban), hogy a téli nyugalmi időszak után mikor ébresszük fel kaktuszainkat.
rebutia
Teendők februárban
A február kezd mozgalmasabb lenni, mivel ilyenkor már közeledik a tavasz, s ebben a hónapban elsősorban arra kell ügyelni, hogy ne „ébredjenek” fel túl korán kaktuszaink.
nyaralas
Nyaralunk: mi legyen a kaktuszokkal?
A kaktuszok ebben az esetben is remek társak és megértő növények.
kaktusz kartevo
Két legveszélyesebb kártevő: takácsatka és gyapjastetű
A legtöbb problémát és fejtörést okozza a gyűjtők számára ez a két kártevő, s ezért nem véletlenül érdemelték ki a legveszélyesebb címet. Közös bennük, hogy mindkettő a kaktusz nedvéből él.
viragzo kaktusz
A bűvös hét tartási hiba
Összegyűjtöttem azokat a hibákat, amelyek leggyakrabban előfordulnak szukkulensek tartásakor, s amely akár a növények pusztulásához is vezethet.
kaktuszok
Ahol a kaktusz is otthon van
Különösen meghatározó egy kaktusz számára, hogy hová helyezzük. Nyáron legkevesebb négy órát érje a napsütés, télen hűvös helyre tegyük.
mammillaria
Mennyire ne locsold a kaktuszokat
Szándékosan nem adtam ennek az írásomnak azt a címet, hogy hogyan kell locsolni vagy mennyi vizet kívánnak a kaktuszok. Ugyanis ebben az esetben inkább ez a helytállóbb.
mammillaria
Kaktuszok ültetése pontról pontra
Kaktuszainkat tavasz elején, március-áprilisban ajánlott átültetni. Általános szabály kaktuszültetésnél, hogy csak akkor szükséges, ha már teljesen kinőtték cserepüket.
opuntia
A végzetes gombásodás
A gombás betegségek a kaktuszokat is megtámadhatják,amiért a nedves és hideg közeg a felelős. A legveszélyesebb időszak a tavasz és az ősz, amikor több eső esik, és hűvösebb is van.
opuntia
Elpusztíthatatlan kaktuszvírusok
Nemcsak az emberre veszélyesek a vírusok, hanem a kaktuszokra is. Ezúttal nem H1N1, hanem CXV és SVC.
kaktusz pici virag
Teendők januárban
A kaktusztartók számára az év első hónapja elsősorban a pihenésé. Sok tennivaló nincs. A kaktuszaink „téli álmot” alszanak. Azért néhány dologgal most is elfoglalhatjuk magunkat.
virágzó kaktusz
Tudnivalók kezdőknek hat lépésben
Ebben a rövid írásban - egy gyorstalpalóhoz hasonlóan - szeretnék tanácsot adni a kezdő kaktusztartóknak, hogy hogyan kezeljék frissen szerzett növényüket.
Szabadföldi tartás télen
A minden tekintetben a mi éghajlatunkat toleráló és valóban télálló (nem csak fagytűrő) kaktuszok a fügekaktusz-félékből kerülnek ki.
A tökéletes déli ültetési helyszín
Természetesen a déli kitettségű, esetleg a házfalhoz közel fekvő területek a legmegfelelőbbek. Bármely fal déli oldala, amit egész évben napfény ér, ideális hely.
Kártevők és ellenségek
Őshazájukban a kaktuszoknak számos ellenségük van. Így pajzstetvek, a bíbortetű és főként a fügekaktusz-féléken élősködő kaktusz- vagy nopal-moly.