Pilosocereus leucocephalus var. palmeri
Pilosocereus leucocephalus var. palmeri
Ez a Cereus, több társával együtt, néhány éve került hozzám a Latis-gyűjteménnyel. Idén először pedig virágzott, méghozzá öt! virággal is megörvendeztetett.
ferocactus glaucescens
Ferocactus glaucescens
Talán mondhatom, hogy egyik kedvenc Ferocactusom. Könnyen felismerhető kékes színéről és világos töviseiről.
echinocereus knippelianus
Echinocereus knippelianus
Az Echinocereusok virágai mindig a különlegesen szépek közé tartoznak. Nem kivétel ez alól az Echinocereus knippelianusé sem.
Ferocactusokról általánosságban
Egyike a nagy kedvenceimnek a Ferocactusok. Nemcsak virágaikkal tudnak elkápráztatni, de rendkívüli tövisezettségük is vonza a szemet.
Puna clavarioides, alias feketekéz
Rendkívüli kaktusz. Kivételes kinézetével biztos, hogy magára vonja a tekintetet. Hozzám a Latis-gyűjteménnyel került két darab. Idén először döntött úgy, hogy virágozni fog.
Ferocactus viridiscens var. viridescens
A Ferocactusok mindig is a szívemhez közel álló fajták voltak. A Latis-gyűjteménnyel pedig jelentős számú egyed került hozzám.
mammillaria duwei
Mammillaria duwei
A sok kedvenc mammillaria fajta közül ez az egyik. Töviseinek a légiessége ragadott meg.
mammillaria fred
Mammillaria bocasana var. FRED
Ez az egyik legkülönlegesebb mammilláriám. Évek óta a gyűjteményem része, s állíthatom, hogy nem egy gyors növésű.
telallo agave
Télálló agávék
Nemrégiben keltették fel az érdeklődésemet a télálló kaktuszok és agávék. Be is szereztem néhányat. Ezeknek, s még néhány agavának a leírását osztom meg veletek.
peniocereus serpentinus
Peniocereus (Nyctocereus) serpentinus, a rút kiskacsa
Az idei évig nem sokra tartottam a Peniocereus serpentinusomat. Sőt, éven keresztül még a nevére se voltam igazán kíváncsi. Virágzása óta azonban nagyot nőtt a szememben.
notocactus
Notocactus - szeretem
Csak így egyszerűen. A notok többségét könnyű tartani, és szépek. Nekem valahogy ők a kaktuszok „szűrke eminenciásai” - nem hivalkodóak, de azért oda kell figyelni rájuk.
leuthenbergia pricipis
Leuchtenbergia principis – sikertörténet
2011-es budapesti kaktuszkiállításon vásároltam egy Leuchtenbergia pricipis-t, rá két évre pedig már virágzott is nálam.
pterocactus
Pterocactus tuberosus, a túlélő
Pterocactus tuberosus-sal először a Latis-gyűjteményben találkoztam, elég kalandos körülmények között, s persze azóta kiemelten figyelek rá.
turbinicarpus
Turbinicarpus, az aranyos virágú
Apró kaktuszok, apró, de tündéri virágokkal. A Turbinicarpusokról a Pán Péter meséből a tündér, Csingiling jut mindig eszembe.
sulcorebutia
Sulcorebutia, nem kell óvakodni a törpétől
2011 nyarán Nyíregyházán jártam, az ottani kaktuszkiállításon. Az egyik gyűjtőnél bukkantam rá néhány sulcorebutiára. Valahogy megragadtak. Az egyik gyűjtő olyan lelkesen beszélt erről a fajtáról.
mammillaria
Mammillaria prolifera
A kaktuszok, s ezen belül a mammillariák családjában az egyik legkönnyebben tartható, strapabíró tövises növénynek számít, amely piros terméseivel rendkívül dekoratív.
trombitakaktusz
Kettősszínű trombitakaktusz
A Thelocactus bicolor igen dekoratív és a könnyen tartható kaktuszfajok közé tartozik. Csodálatos és lenyűgöző rózsaszínű virágai pedig szinte egész nyáron pompáztak.
konnyen
Könnyen tartható és virágzó kaktuszok
A kaktuszok nagy családjában is vannak könnyebben tartható és hálás fajok.
levelkaktusz
Levélkaktuszok teleltetése
Jó néhány anyag szól a kaktuszok teleltetéséről, viszont igen kevés szó esett a kaktuszcsaládhoz tartozó levélkaktuszokról, amelyek teljesen másként vészelik át a telet rokonaikhoz képest.
mammillaria grusonii
Mammillaria grusonii
A mammillára fajok közül kétségtelenül ezt tartják az egyik legnagyobbnak, mivel gömbölyded vagy enyhén oszlopos törzse akár meghaladhatja a 25 cm magasságot is.
Haworthia coarctata
Haworthia coarctata, a kis copfos
Ha ránézek erre a szukkulensre egy copfos lány jut eszembe. Könnyen nevelhető és nagyon mutatós növény.
gymnocalycium
Gymnocalycium, a „csupaszcsövű”
A Gymnocalycium nemzetség az egyik legkedveltebbek közé tartozik a Cactaceae családon belül. Népszerűségüket könnyű tartásuknak és nagy virágainak köszönhetik.
echinocactus grusonii
Echinocactus grusonii, az anyóskaktusz
Echinocactus grusonii az egyik legismertebb kaktuszfajhoz tartozik. Mexikóban, San Luis potositól Hildagoig sokfelé megtalálható.Igazi népszerűségét nagymértékű termesztésének, exportjának köszönheti.
aloe
Aloék, a gyógyító pozsgásak
Az aloe szó hallatán szinte mindenkinek az Aloe Vera gyógyhatása jut eszébe. Igen, e csodálatos növények gyógyítják a testet, és a lelket egyaránt, de ismerjük meg kicsit jobban.
rebutia
Rebutia, a törpekaktuszok világa
A törpekaktuszok nemzetségének mintegy 40 faja Argentínában és Bolíviában őshonos. Tavasszal ezek örvendeztetnek meg leghamarabb gazdag virágzásukkal.
Astrophytum myriostigma
Astrophytum myriostigma
Az Astrophytum myriostigma nemzetségen belül az egyik legelterjedtebb fajta, s hordozza annak minden külső jegyét.
mammillaria
Mammillariák, azaz szemölcskaktuszok
A Mammillaria nemzettség az egyik legtöbb fajtával és azok variánsaival rendelkezik a kaktuszcsaládon (Cactaceae) belül. Jelenleg mintegy 250 fajtát és azon túl ezek variánsát ismerték el.
szukkulens
Amit szukkulenseknek nevezünk
A kaktuszok szukkulensek, de nem minden szukkulens kaktusz. Hogy mit is jelent a szukkulens, ezt próbáltam meg kicsit boncolgatni.
euphorbia
A kaktuszig is megtévesztő Euphorbia
Sokszor felmerülhet a kérdés egy tüskés/tövises növényt látva, hogy az kaktusz vagy euphorbia. Lássuk az Euphorbiaceae-at, miben különböznek a kaktuszoktól?
opuntia
Opuntia articulata
Az Opuntia articulata, ugyan a nagy Opuntia (közismertebb népies nevén a Fügekaktusz) családhoz tartozik, azonban kinézetében sokban eltér fajtársaitól, s szerintem sokkal különlegesebb is.
astrophytum
Astrophytum, a megunhatatlan változatosság
Számomra az egyik legkedvesebb kaktusznemzetség, már csak azért is, mert meghálálja a gondoskodást, szépségük mellett igen könnyen tarthatók.
crassula
A népszerű Crassula Ovata
Crassula Ovata igen népszerű még azok körében is, akik nem tartoznak a szukkulens növényeket kedvelők körébe. A kínai Feng-Shui szerint, a Crassula ovata „pénz-növény”, azaz gazdagságot is hozhat.
peyote
Peyote, a misztikus kaktusz
Peyote nem arról vált híresé, hogy milyen szépen virágzik, vagy hogy hány tövise van, hanem meszkalin tartalmáról, ami elfogyasztva hallucinogén hatású.
karacsonyi
Karácsonyi kaktusz
Kedvelt szobanövény, mert fejlett tövei minden évben karácsony táján virágoznak.
parasztkaktusz
Echinopsis eyriesii avagy a parasztkaktusz
Ezen a tájegységen az echinopsis eyriesii a legrégebbről ismert kaktusz, a nem gyűjtők körében a legnépszerűbb. A könnyű tartás, szaporítás, rendkívül szép, illatos fehér virága miatt ilyen népszerű.
Télálló szukkulensek
Az ismert télálló kaktuszok mellett számos olyan szukkulnes is létezik, amely minden gond nélkül átvészeli az itteni teleket.