Bepakolás – lépésről lépésre
Egy szerteágazó fajtákat magába ölelő és nagy méretű gyűjtemény esetén a be- és kipakolás nem egyszerű dolog. Valamikor szeptemberben kezdődik és november közepén/végén zárul.
porzas
Porzás szakszerűen
A szabadon tartott kaktuszok esetében a porzást elvégzik a kis zümmögők, azonban olyankor még itt sem árt a rásegítés, ha biztosak szeretnénk lenni a magképződésben.
vihar kaktusz
Élni akaró kaktuszok
Két évvel ezelőtt félelmetes vihar, széllel és dió nagyságú jéggel söpört végig a kaktuszgyűjteményemen. Több kaktuszom megsérült, de túlélte, s deformációval ugyan, de fejlődik és virágzik!
ferocactus atultetese
Ferocactus átültetése
Az ültetés/átültetés önmagában egy nagyon élvezetes és megnyugtató elfoglaltság. Egy nagyméretű Ferocactus átültetés pedig igencsak ritka pillanat.
pikirozas
Pikírozás, avagy a türelemjáték
Korábban már részletesen beszámoltam, hogy hogyan sikerültek első vetéseim. Most a vetés utáni teendő, a pikírozás következik.
Fagytűrés felsőfoka
Korábban gondot okozott annak eldöntése, hogy mely kaktuszok azok, amelyek jobban bírják a hideget és melyek, amelyek érzékenyebbek.
Kaktuszok „keresztapjai” II.
A cikk első részében általánosságban és a kaktuszok rendszerezőivel foglalkoztam. Most konkrétan rátérek a kaktuszok neveinek etimológiájára.
Kaktuszok „keresztapjai” I.
Mindig is foglalkoztatott, hogy hogyan alakultak ki a kaktuszok nevei, s mit is jelentenek ezek. Kik voltak azok, akik ezeket a neveket kitalálták és miért pont ez lett a nevük...
atultetes
Átültetési tudnivalók
Ha mindent jól tettünk, akkor kaktuszunk egy idő után kinövi addigi cserepét, s eljött az ideje az átültetésének. Erre a legalkalmasabb a márciustól legkésőbb júliusig terjedő időszak.
Agyag versus műanyag
Az ültetési időszak elején felmerülhet a dilemma, hogy szúrós növényeinket milyen anyagból készült cserépbe ültessük át: agyag vagy műanyag?
vetes parodia
Első vetésem tapasztalatai
Azt tartják kaktuszrajongó körökben, hogy akkor válsz igazán gyűjtővé, ha már vetettél maggot, s az ebből kikelt növényed már virágzott is.
sziklakert
Sziklakertet építettem
Adódott egy másfélszer tíz méteres terület a kertben, a bejárathoz közel, s mi más lehetne ezen mint sziklakert. Az ötlet pedig nem is tőlem származott!! Két év után jöhetett a bővítés...
Kaktuszok szülőfalui
Arról már írtam, hogy honnan indultak világhódító útjukra a kaktuszok. Ezúttal a fajok az amerikai kontinensen belüli elterjedését taglalom.
opuntia
Gyomtalanítás villával
Télálló coloradói fügekaktuszom (Opuntia phaeacantha varr. camanchica) nyáron állandóan gazban állt. Erre kerestem megoldást, ami nem más, mint egy egyszerű villa.
Mutánsok a kaktuszok között
Cristata, monstruosa, dichotómia – néhány idegen szó, amellyel a kaktuszok meghatározásánál találkozhatunk. Ezek a rendellenesen növő kaktuszok csak fokozzák különleges voltukat.
telii piheno
Téli pihenőn bent és kint
Idén (2103/2014 tele) a kaktuszaim és a Latis-gyűjtemény kaktuszai ismét más helyen teleltek, mint tavaly. Ezúttal a ház pincéjében pihenhetnek tavaszig.
opuntia szabad
Opuntia a szabadban
A 2011-es szatmárnémeti kaktuszkiállításon vettem egy Opuntia fajtát, amelyről azt állították, hogy szabadban tartható és a telet is kibírja.
kaktusz tel
Miért fontos a kaktuszainknak a téli alvás?
Kaktuszaink télen alszanak, azaz hibernálnak, mint a mackók, ezért a legfontosabb, hogy hagyjuk őket pihenni. De miért fontos ez?
kaktusz
Sivatagi hangulat a kertünkben
Tövises növényeink igencsak meghálálják, ha nyáron a szabadban tarjuk őket. Egészséges fejlődésükhöz pedig ez szinte elengedhetetlen.
kaktusz termese
Kaktuszok gyümölcsei
A virágzás után, rövidebb vagy hosszabb idő után - jó esetben - megjelenik a termés, amely a magokat rejti. A kaktusztermés mérete, színe és nagysága is igen változó.
kaktusz virag
A kaktusz virága
A kaktuszok családjának tagjai többnyire nagyon bizarr formájúak, de virágaik is gyakran rendkívüli pompával lepnek meg. Egyenként vagy többesével képződnek a virágok a növény meghatározott részein.
kaktusz kompozicio
Kompozíciót készítettem
Ugyan az ültetés ideje még így február utolsó napjaiban nem jött el, azonban már a türelmetlenségemmel nem bírtam tovább, s a meglévő kaktuszsarjakból készítettem egy kompozíciót.
tovis
Változatos kaktusztövisek
A kaktuszok legfeltűnőbb ékei a töviseik, amelyek nem mások, mint módosult lomblevelek. Nemcsak megvédik a kaktuszokat, hanem más funkcióik is vannak.
sarj
Szaporítás sarjakkal
Nincs annál nagyobb öröm egy gyűjtő számára, amikor a „születéstől” kezdve nevelhet egy kaktuszt. Sokkal kedvesebb az ilyen növény. A kaktuszok szaporításának egyik módja: a sarjak gyökereztetése.
kialakulas
Hogyan alakultak ki a kaktuszok?
A kaktuszok kialakulására csupán feltételezések és elméletek léteznek, de egyiket sem tudták teljes biztonsággal alátámasztani.
kaktusz
Kaktuszhumor
A kaktusztartásban humor is van, méghozzá nem is olyan szúrós. Íme néhány gyöngyszem:
kaktusz
Honnan származnak a kaktuszok
A kaktuszok Amerikából indultak világhódító útjukra, s annak felfedezése után igen hamar népszerűek lettek Európában.
astrophitum
Vásárold meg a tökéletes kaktuszt
Ha nem ajándékba kaptuk kaktuszunkat, hanem tudatosan vásároljuk azt, nem árt néhány szempontot figyelembe venni.
opuntia
Feng Shui szerint: telepatikus önvédelem kaktusszal
Nemcsak a kaktuszgyűjtők, de a Feng Shui és a telepatikusok is kiemelten foglalkoznak a kaktuszokkal. Természetesen megoszló véleményt alkottak a szúrós növényekről.
kakusz tüske
„Jó” fogású kaktuszok
Idővel már érzéssel is megy majd, hogy hogyan kell egy kaktuszt megfogni, addig néhány ötlet, hogyan nyúljunk szúrós növényeinkhez.
Télálló vagy fagytűrő?
Általában az e témával foglalkozó oldalak először is (és nagyon helyesen) sietnek leszögezni, hogy a fagytűrés és télállóság nem ugyanazon fogalom szinonimái.
A télállóság kialakulása
Hogyan alkalmazkodtak a kaktuszok a szélsőséges éghajlati viszonyokhoz, s hogyan lettek télállóvá? Erre kerestük a választ.