Opuntia a szabadban
A 2011-es szatmárnémeti kaktuszkiállításon vettem egy Opuntia fajtát, amelyről azt állították, hogy szabadban tartható és a telet is kibírja.

A kiállítás során több szabadban tartható kaktuszfajtát is kínálgattak. Először még gondolkodtam, hogy érdemes-e megvenni,  hiszen annak idején, kezdő szabadtéri kaktusztartóként számomra kétséges volt, hogy át tudja egy kaktusz vészelni az itteni telet. Aztán mivel nem kínálták drágán, gondoltam mégis kipróbálom, s vettem két félét is.

Az ültetés májusban történt. A nyár során nagyon szépen gyarapodott, mind a két fajta Opuntimám. Az egyik már az ültetése évében virágzott.

Aztán jött a kritikus tél (szerk. megj.: 2011-ben). Az elmúlt évek talán legdrasztikusabb és leghidegebb tele, a mínusz húsz fokaival. Szerencsére a hó is hullott és betemette a növényeket. Semmi bajuk nem lett, mint kiderült ez tavasszal. Bár nagyon kételkedtem, de megúszták a telet. Ahogy azt tapasztaltabb kaktusztartók szokták mondani, egy kaktuszról az olvadáskor derül ki, hogy télálló volt-e vagy sem.

Nemcsak túlélték, de virágoztak is következő nyáron.

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.