Gyomtalanítás villával
Télálló coloradói fügekaktuszom (Opuntia phaeacantha varr. camanchica) nyáron állandóan gazban állt. Erre kerestem megoldást, ami nem más, mint egy egyszerű villa.

 

Opuntia phaecantha varr. camanchica 2010-ben került hozzám. Az egyik teraszszintre ültettem. Sajna, nem gondolkodtam előre, vagyis nem tettem talajtakaró fekete geotesztiliát, hogy ne gazosodjon. Hát, gazosodott. Gyomlálni pedig lehetetlen volt az óriási tövisek miatt, amelyek úgy hatoltak a csontig, mint egy injekciós tű. Gyomirtókat nem mertem kipróbálni, mert biztos voltam benne, hogy ezzel a kaktuszt is károsítottam volna.

Viszont nemrég kaptam egy ötletet egy tapasztalt kaktuszgyűjtőtől: vegyek egy egyszerű villát, erősítsem egy hosszabb bot (seprűnyél) végére, s ezzel a kis „szerkezettel" benyúlva a kaktusz tövéig, mint egy spagettit tekerjem fel a gazt és tépjem ki.

Úgy láttam itt az idő az ötlet kipróbálására, mivel a kaktuszom már megint nagyon begazosodott. Feláldoztam egy villát, szikszalaggal ráerősítettem egy nyél végére. Aztán jöhetett a „spagettizás".

Úgy negyedórányi gaztalanítás után sikerült, ha nem is száz százalékosan, de szemmel láthatóan  megtisztítanom az opuntiat.

Vagyis a technika működik. Igaz kicsit maceráns, de ez egy kaktusznál még elmegy...

 

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.