Legendás kaktuszgyűjtők vizitben
A romániai kaktuszgyűjtés nagy neveit láthattam vendégül így szeptember végén. Elnökök, volt elnökök és kaktuszért tehenét is eláruló gyűjtő nézett körül nálam.

Pénteken (szept. 18.) Lőrincz István, az Aztékium Kaktuszgyűjtő Egyesület elnöke és egy új tag jött a gyűjteményt átböngészni.

Hétfőn pedig két igazi kaktuszguru - Marius Dumbraian Brailaról és Savu Mircea Szatmárnémetiből - mellett Nevezi János, az Aztekium Kaktuszgyűjtő Egyesület szervezési titkára és Tar Sándor, az egyesület vezetőségi tagja látogatott el hozzám. Szatmár a gyülekezőpont volt számukra az egyhetes körútjuk előtt, amikoris magyarországi kaktuszgyűjtőket keresnek fel, s a méltán híres csehországi kaktuszkiállításra is elmennek.

A jó kedélyű Marius Dumbraian igazi legenda a gyűjtők körében, s a vele kapcsolatos anekdoták mesébe illő fanatizmusát támasztják alá. Az egyik legismertebb legenda - ami igaz - Marius Dumbraiannal kapcsolatban, hogy egyik évben a híres csehországi kaktuszkiállításra készült, de nem maradt pénze, s egyik tehenét adta el, hogy legyen mit költenie az expon. Tudni róla, hogy úgy tartja, hogy erre a cseh kiállításra ezer euró nélkül el sem érdemes indul. Évente több száz eurót költ kaktuszokra, s képes akár egy különlegesebb, egyedibb darabért is több mint száz eurót is kiadni. Erdélyben, Ocna Mures-en született, viszont felesége a Duna Delta közeléből, Brailaból származott, s végülis itt telepedtek le. Ő is kicsiben kezdte, valamikor a hetvenes évek közepén, akkor még apró üvegháza és alig száz kaktusza volt. Jelenleg több mint 10 000 darabbal rendelkezik. Különböző fajták találhatók meg nála, többek közt Astrophitumok, Ferocactusok, Ariocarpusok, Gymnocalyciumok, Turbinicarpusok, Echinocactusok, s talán mondhatjuk, hogy ő rendelkezik a legteljesebb Melocactus gyűjteménnyel. Növényeinek nagy részét magról vetette, s saját nevelésüek. Különlegesebb darabokat pedig a távolkeletről rendeli, nem kevés összegeket szánva rájuk.

Másik híres kaktuszgyűjtő Savu Mircea, az Aztekium Kaktuszgyűjtő Egyesület alapítótagja és volt elnöke is ellátogatott ezúttal, ami ugyancsak nagy megtiszteltetés volt számomra. Már 14 éves korában beleszeretett a kaktuszokba, s mai napig tart e szerelem. Több mint 4000 kaktusza van saját üvegházában, mind különlegességek. Van egy Echinocactus grusoniija, amelyik több mint 70 éves és közel ennyi kilót is nyom a súlya, s azt szokta mondani, hogy aki el tudja vinni egymagába, akkor annak odaadja ingyen. Emellett persze jónéhány különleges Ariocarpusa is. Többek közt neki is köszönhető, hogy létrejött az Aztekium Egyesület.

Természetesen végig nézték a gyűjteményt, s néhánynak a meghatározásában, illetve a név pontosításában is segítettek. Aztán Dumbraianu mesélt arról, hogyan építette meg az üvegházait, hogyan rendeli a növényeit a távolkeletről.

Galéria
1  2  3  4  5  6  7        Play         Stop

Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.