Vásárold meg a tökéletes kaktuszt
Ha nem ajándékba kaptuk kaktuszunkat, hanem tudatosan vásároljuk azt, nem árt néhány szempontot figyelembe venni.

Kaktuszok „ömlesztve" már a nagyáruházakban is megtalálhatók. Ezek „tucatáruk", vagyis egyszerűbb fajták - bár néha azért fellelhető néhány érdekesebb kaktuszfajta is a tömegben. Szerintem nem nagy bűn, ha először innen vásárolsz, mivel ez szinte mindenki által elérhető. Viszont itt nem fogod megtudni a nevét, milyen fajta, honnan származik. Így majd neked kellesz beazonosítanod, ami nem egyszerű feladat. Emellett nagyon figyelj arra is, hogy a kaktuszokra - eladhatóság fokozása miatt - olykor ráragasztanak szalmavirágokat, ami egy kezdőnek igen megtévesztő lehet, s ami ráadásul károsítják a növényt a ragasztó miatt. Ilyet semmiképp ne vásárolj meg!

Ha teheted, akkor inkább gyűjtőtől, kertészettől szerezd be kaktuszodat, hiszen itt nemcsak egy növényt, hanem szaktanácsokat is kapsz. Általában egyszerű fajták esetében az ár igen kedvező. A legideálisabb hely a beszerzésre a kiállítások, hiszen itt kizárólag csak gyűjtöktől vásárolsz.

S ha már kiállításon vagy gyűjtőnél vásárolsz mindenképp tudd meg a kaktusz botanikai nevét (magyar nevük általában nincs). Ez alapján egy növényhatározó segítségével könnyen megtudhatod, mire van szüksége.

Elsőre ajánlott egy egyszerűbb fajtát választani. Erről a növény ára is árulkodik, mivel egy drágább kaktusz valószínűleg valamely kényesebb, nemesebb fajta, aminek a gondozása is több odafigyelést és tudást igényel.

Az is nagy igazság, hogy a fehér szőrös, gyapjas fajtákat valamivel nehezebb gondozni, mint az egyszerű zöld színűeket.

Ha szupermarketben vásárolsz kaktuszt, gondosan figyelj arra is, hogy egészséges legyen a növény: ne legyen kirohadva vagy éppenséggel kiszáradva, ne legyen beteg, gombás, stb. (Itt jegyezném meg azt is, hogy a tucatáruként nevelet kaktuszokat nagyon "felfújják" tápoldatokkal, s az ültetőközege sem jó, semmilyen tápérték nincs benne. Ha megvetted és hazavitted, azonnal át kell ültetni, különben rövid időn belül elpusztul!)

Érdemes egy-két éves fiatal növényt venni, mert nagyobb esélye van a megmaradásra.

Ha idősebb növényt vásárolsz (vagy kapsz valakitől) egy időre akár leállhat a növésben. Ez a környezetváltozás miatt történik. Azonban ha jó körülmények közé kerül, akkor fejlődni és virágozni fog, s sok örömöd lesz benne.

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.