Kaktuszok ültetése pontról pontra
Kaktuszainkat tavasz elején, március-áprilisban ajánlott átültetni. Általános szabály kaktuszültetésnél, hogy csak akkor szükséges, ha már teljesen kinőtték cserepüket.

Először is elő kell készíteni az ültetéshez szükséges eszközöket: talajt, eszközöket, cserepet, és magát a növényt is.

 

Keverjük ki a földünket

 

Vehetünk a boltból is speciális kaktuszföldet készen keverve, azonban mi is megkeverhetjük saját földünket. A legegyszerűbb talajkeverék: a boltban található virágföldet összevegyítünk homokkal fele-fele arányban. Ha kicsit jobb kaktuszföldet szeretnénk, akkor adjunk hozzá perlitet, illetve habkőtörmeléket. Vannak, akik még lombföldet is adnak az adalékhoz, legutóbb én is használtam.

 

 

Mikor ültessük át?

 

A kaktuszokat elég háromévente átültetni, mivel ez - mint minden növénynek - egy kisebb megrázkódtatás. Emellett általános szabály, csak akkor kell átültetni, ha teljesen kinőtte a cserepét, s már locsolni sem tudjuk nyáron, illetve ha láthatólag nem fejlődik növényünk, mivel kimerült a talaja.

Soha ne hagyjuk kaktuszunkat kicsi cserépben, még a legapróbb szúrós barátunk esetében is legalább nyolc centi átmérőjű cserepet válasszunk. A kicsi cserép nyáron hamar felforrósodik, emellett a kaktusz gyökereinek sincs hely benne, hogy fejlődjenek.

Az is jó megoldás lehet apróbb kaktuszok esetében, ha egy nagyobb edénybe többfélét helyezünk el. Köztük lévő távolság annyi kell legyen, mint saját átmérőjük. Nagyon jól mutatnak így, csak arra vigyázzunk, hogy hasonló igényűek legyenek.

 

 

Vegyük ki a cserépből

 

Ültetéskor a kaktusz gyökérlabdája legyen száraz, könnyebb és tisztább bánni így vele. Könnyebben kijön a cserépből és a száraz gyökérrel megelőzhetjük az ültetéskor keletkező sérülések miatt kialakuló fertőzéseket.

Hogyan vegyük ki:

  • Ha agyagból készült a cserép, ütögessük meg finoman az oldalát több helyen, hogy a gyökér kissé lazuljon, eltávolodjon a cseréptől. A kivételt egy ültető bottal is segíthetjük.
  • Műanyag cserép esetén könnyebb dolgunk van. Ennek az oldalát kissé nyomkodjuk meg, ettől ugyancsak eltávolodik a növény a cseréptől.

Óvatosan csúsztassuk ki a kaktuszt a cserépből.

Ha a fenti módszerekkel nem sikerül kiszedni az ültetésre váró növényünket, akkor nincs más hátra, mint a cserepet óvatosan széttörni vagy szétvágni. Lényeg, hogy a kaktuszunk minél kevésbé sérüljön!

 


Tisztogassuk meg a gyökerét

 

Ha sikerül kivennünk kaktuszunkat, utána tisztogassunk meg a gyökérlabdát: távolítsuk el az idős, elszáradt és elrohadt gyökereket és az elhasznált földet. Az idős, elrohadt gyökereket egészen az egészségesig vágjuk vissza. Az elhasználódott földet morzsoljuk kicsit le.

Ha ezzel megvagyunk, akkor kaktuszunk készen áll az ültetésre.

 

 

Ültetés

 

Készítsük elő a cserepet is. Ha nem új cserépbe ültetjük, akkor a már meglévőt alaposan tisztítsuk meg, hogy semmilyen fertőzés ne kerülhessen át az újonnan belekerülő növényre. Mossuk ki szappanos vízzel, majd öblítsük le és hagyjuk lecsepegni.

 

Ha előkészítettük az új cserepet és a földkeverékünket (ami legyen száraz), akkor el is kezdhetjük az ültetést:

 

- A cserép alsó kifolyónyílását kaviccsal vagy cserépdarabbal zárjuk le.

- A cserepet töltsük fel földdel, a gyökérlabda nagyságától függően.

- Helyezzük a cserép közepébe kaktuszunkat. Vigyázzunk arra, hogy ne kerüljön mélyebbre, mint ahogy eddig is volt!

- Töltsük fel földdel körbe, és közben enyhén nyomkodjuk is le, hogy a kaktusz stabilon maradjon, ezzel is segítjük a föld leülepedését.

- Kicsit ütögessük meg a cserép oldalát, hogy a föld a gyökérlabda körüli hézagokat is betöltse.


 

Locsolási stop

 

Ültetés után két hétig ne locsoljuk meg kaktuszunkat. Időbe telik, hogy a gyökereknél begyógyuljanak a sérülések, s ez idő alatt ne fertőződjön meg a növény. Óvjuk a tűző naptól is.

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.