Mikor „keltsük fel” kaktuszainkat?
A tavasz közeledtével felmerülhet a kaktusztartókban (főleg a frissen tulajdonossá váltakban), hogy a téli nyugalmi időszak után mikor ébresszük fel kaktuszainkat.

Általános szabály, hogy inkább később indítsunk, mint túl korán!

Több tényező is befolyásolhatja az indítás időpontját. Tudnunk kell, hogy a kaktuszok ideális fejlődéséhez elsősorban melegre, sok fényre és vízre van szükség. A téli pihenő után elsősorban a meleg az, ami a tavaszi indulást meghatározza. Legalább 15-20 fokra van szükség.

Azok a kaktusztartók vannak a legjobb helyzetben, akik fűthető üvegházzal rendelkeznek. Akiknek a pénztárcája is megengedi, s fűtik az üvegházat, hogy konstans hőmérsékletet biztosítsanak, azok akár már márciustól indíthatják a kaktuszok fejlődését.

Üvegházban, fóliasátorban, de fűtés nélkül várnunk kell még egy-két hetet, s leghamarabb március végén, április elején kelthetjük fel kaktuszainkat téli álmából.

A legtöbbet azoknak kell várniuk, akik lakásban nevelik növényeiket. Április előtt semmiképp ne indítsák el növényeinket, mivel a növekedési időszakban a kaktuszoknak megnő a fényigénye, és borús időben, a szobában nem tudják ezt biztosítani. Fény nélkül pedig a növények megnyúlnának, elcsúfulnának.

 

Saját tapasztalat

 

A kaktuszaimat korábban hűvös lépcsőházban, fűtetlen szobában teleltettem, 2013-tól pedig hűvös pincében. Általában márciusban még nem locsolom őket. Amikor kikerülnek a szabadba, azaz március végén, április közepe után (időjárástól függően) kapnak először kevés vizet. Kaktuszaimnak egy homokos teraszrész van kialakítva, ide kerülnek ki.

Korábban tömbházlakásban laktunk, ekkor márciusban még csak hetente és óvatosan locsoltam növényeimet. Április közepén a lakás déli szobájának az ablakánál lévő virágtartóba pakoltam ki kaktuszaim nagy részét, s innen kezdve fokoztam a locsolást. Emellett az eső is besegített olykor.

Jót tesz a fejlődésüknek a nappali 25-30 fokhoz közelítő meleg, s az esti lehűlés, hiszen ez az eredeti élőhelyük éghajlatához hasonlít. Betartom persze a legfontosabb szabályt: csak akkor locsolom a kaktuszokat, ha a földjük kiszáradt. Ha esős nap is beékelődik, akkor persze kimarad a locsolás, mindaddig, míg a kaktuszok földje kiszárad. Ha túl sok eső esik ebben az időszakban, akkor lefedem a kaktuszokat, hogy védjem a túlzott vízmennyiségtől.

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.