Kaktuszok tavaszi ápolásáról röviden
A tavaszi napsütés nemcsak számunkra, de tövises barátaink számára is igencsak csábító. Lássuk mit is kezdjünk, ha már valóban beköszöntött a meleg.

A téli hosszú hónapok pihenője után kaktuszaink - és nemcsak, de a szobanövények nagy része - ébredeznek. Beindul a nedvkeringés.

 

1. Első lépésként nézzük, melyek azok a kaktuszok, amelyeket át kell ültetni. Ez március végén, április elsején esedékes. A kaktuszokat nem kell minden évben átültetni, elég 3-4 évente, illetve ha kinőtték cserepüket. Emellett jót tesz a növekedésükben, ha friss földhöz jutnak. Ültetésnél mindenképp viseljünk kesztyűt, csipesszel, ültetőbottal segítsünk a kivételnél, az új cserépbe való helyezésnél. Meg is vásárolhatjuk készen kapható földkeveréket, vagy pedig saját magunk is kikeverhetjük azt. (A földkeverékekről külön cikk szól az oldalon,  de a legegyszerűbb keverék a boltban kapható általános virágföld és homok fele-fele arányú vegyítéséből kapható.) Ültetés után egy hétig ne locsoljuk, ugyanis fennáll a fertőzés, gombásodás veszélye.

Tavasszal csak nagyon óvatosan szoktassuk a vízhez. Hetente emeljük a vízadagot. Ha túl hirtelen kezdjük el locsolni nagyobb mennyiségű vízzel, a kaktusz könnyen kirohadhat.

 

2. A kinti, nappali 20 fokos hőmérséklet beköszöntével tegyük ki szabad levegőre, akár ablak párkányára (rögzítsük, nehogy leessen), kertbe kaktuszainkat. A napfény jót tesz a fejlődésüknek. Ilyenkor kezdhetjük gyakrabban is locsolni, csak vigyázzunk a túlöntözésre.

 

3. A szabadba való kiköltöztetéssel egy időben permetezzük meg őket gombaölő- és rovarölő szerrel, hogy megvédjük a kártevőktől. (Szakboltokban ezek beszerezhetők, s tartsuk be a használati utasításokat. Én Actara 25W használok. Ugyanakkor ajánlott néha váltani a permetszereket, mivel egy idő után a kártevők hozzászoknak egy adott szerhez.) Ezt rendszeresen később is megismételhetjük.

 

4. Április-májustól már megkezdhetjük a kétheti, majd heti tápoldatozást. Ez azoknak a kaktuszainknak is jót tesz, amelyeket idén nem ültettünk át. Ha kényelmesebbek vagyunk, vagy túl nagy a gyűjtemény, akkor ajánlott hosszan lebomló tápszert vásárolni. Ezeket egyszer, áprilisban kell a növényünk cserepébe juttatni, s egész nyáron megteszik a hatásukat, mivel vízzel fokozatosan oldódnak fel.

Minél melegebb van, annál gyakrabban kell locsolnunk növényeinket, a fő szabályt betartva: csak akkor öntözzük a kaktuszokat, ha a földje teljesen kiszáradt!

 

Tehát a tavaszi teendők: ha szükséges átültetés, tápoldatozás, és locsolás mértékkel!


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.