Teendők márciusban
Kicsit nehezen, de megállíthatatlanul jön a tavasz. Lássuk mi ebben a hónapban a teendők.

Az első virágzó kaktuszok a Rebutia nemzetség tagjai. Üvegházban nemcsak bimbókkal örvendeztetnek meg, hanem virágoznak is. A nem üvegházban teleltetett kaktuszok is ébredeznek, s bimbózni kezdenek. Egyes Mammillaria fajokon is felfedezhetjük a virágzás beindulását.

Azt tudni kell, hogy ilyenkor még nem szabad öntözni, mivel lehullhatnak a bimbók.

Ha van rá módunk tegyük melegebb és világosabb helyre növényeinket. Március közepén, de inkább a végefele óvatosan megkezdhetjük az öntözést. Az elején ez néhány cseppet jelentsen, s elég hetente megismételni.

Ebbe a hónapba - a végén sem - még nem szabad kitelepíteni a kaktuszokat, mivel az időjárás még igen változékony, az éjszakák még fagyokat hozhatnak, s könnyen tönkre mehetnek a növények. "Megfázhatnak", s ennek nyomai is maradnak a kaktuszokon. Rosszabbik esetben el is pusztulhatnak. Sajna már én is megjártam egyszer: túl korán tettem ki a növényeket, rendkívül hideg és esős idő jött rájuk, s hiába takartam le fóliával őket, megfáztak, s vöröses gombásodás jelent meg rajtuk. Szerencsére azonban később rendbe jöttek.

A március még inkább a pihenőidőszakhoz tartozik, de ilyenkor már nem "bírok" magammal, s lassancskán elkezdem a rászoruló növények átültetését is.

Ami még ugyancsak fontos, hogy gyakran nézzük át gyűjteményünket, mivel ilyenkor gyakori, hogy a télen legyengült növényeken megjelennek a kártevők. Ha ilyennel találkozunk, azonnal távolítsuk el a gyűjteményből, s kezeljük a megfelelő szerrel.

Ne felejtsük el a virágzásnak induló kaktuszainkat lefényképezni!

 

 

(Képen: Mammillaria magallanii)

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.