Teendők májusban
A május a kaktuszoknál az intenzívebb növekedés hónapja, s ekkor néhány fajta már javában virágzik, s van olyan is, amelyeken csak most jelennek meg az első bimbók.

A meleg májusi nap tökéletes a kaktuszok növekedéséhez. Aki eddig nem tette ki a szabadba növényét, az nagyon elkésett vele, s sürgősen tegye, hiszen a szabad napfénynél növekednek a legjobban, és formájukat is megőrzik - legalább is ez az én meggyőződésem. Viszont ilyenkor már mindenképp szükséges az árnyékolás, mivel a tűző nap megégetheti, károsíthatja a növényeket.

Arra mindenképp ügyelni kell, hogy az őshazájukban árnyékban élő kaktuszok ne kerüljenek a tűző napra. Ilyen kaktusz az Obregonia denegrii is.

A fiatal növényeket csak óvatosan szabad az erős napfényhez szoktatni. Inkább olyan helyen tartsuk, ahol csak néhány órát süt a nap.

 

Öntözés és tápoldatozás

 

Mivel ebben a hónapban növekednek a legintenzívebben kaktuszaink, meleg napok után bőségesen öntözzük meg. Ilyenkor már ajánlott a tápoldat időközönkénti használata. A legideálisabb a két-háromhetente történő tápoldatozás. Ezzel bőséges tápanyaghoz jut kaktuszunk. Gyakrabban semmiképp nem ajánlott, mivel a növényeink „túltápláltak" lesznek, szöveteik lazábbakká válnak, s kevésbé ellenállóak a kártevőkkel szemben. A tápoldatozás elengedhetetlen azon kaktuszoknál, ahol már megérett volna ugyan az átültetés ebben az évben, de ez végül mégis elmaradt.

Speciális kaktusztápoldatot szinte minden, kertrészleggel rendelkező nagyobb üzletbe találhatunk. Ez a legegyszerűbb beszerzési mód. Másfajta tápoldat azért nem ajánlott, mivel a magas nitrogén tartalmú szer csupán a túlzott növekedéshez vezethet. Ahhoz, hogy szépen virágozzanak, illetve erős gyökereik legyenek foszforban és káliumban gazdag tápszer szükséges.

Hosszan elbomló műtrágyát is használhatunk. Ennek előnye, hogy április végén, május elején egyszer kell a növények cserepébe tenni és nincs tovább gondunk. Hátránya hogy elég drága.

Ne feledkezzünk meg a kárevők elleni védekezésről sem! Gombák és rovarok ellen permetezzünk le a növényeket.

(Képen: Echinocereus knippelianus )

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.