Teendők júniusban
Júniusban a meleg beköszöntével, elsősorban a megfelelő locsolásra kell odafigyelnünk.

 

Az idei év (2010, 2013, 2014, 2016) nyarának első napjai nem tartoztak a legmelegebb időszakok közé, sőt kimondottan hideg volt. Átlagos nyári hónap esetén azt kellene írnom, hogy igyekezzünk leglább két-három naponta locsolni kaktuszainkat a melegben, s elsősorban este vagy hajnalban. S persze csak akkor, ha a cserepeikben a föld kiszáradt.

Idén azonban inkább a túl sok eső okoz gondot, s aggasztóvá válhat a szabadban tartott kaktuszok miatt. A hosszan tartó eső, illetve az alacsony hőmérséklet miatt félő, hogy gombás fertőzés támadja meg őket, s rothadásnak indulnak. Igyekezzünk megóvni növényeinket. Az ideiglenes védelmet akár egy nejlon fólia is elláthatja. Ha kijavul az idő, természetesen „szabadítsuk" ki kaktuszainkat minél gyorsabbab és engedjük, hogy minél több napfény érje őket, így gyorsan kiszáradjon a talajuk. Mindenképp növényvédő szerekkel is óvjuk kaktuszainkat a gombásodás ellen.

Ebben az időszakban a kaktuszok intenzív növekedésben vannak. Ha mégis hosszabb időre beköszöntene a napsütés és a kánikula, akkor a kaktuszok földjének a teljes kiszáradása után, öntöznünk kell. Ne feledjük kéthetente kaktusztápoldattal meglocsolni növényeinket az optimális növekedés érdekében. Ez alól azok kivételek, akik hosszan lebomló tápoldattal már korábban tápoztak.

Ezen időszak ideális az oltásra és a dugványozásra. A megszedett szártagokat „szárítsuk" néhány napig, de akár egy hétig is, hogy a nyílt sebek teljesen begyógyuljanak. A dugványokat homok és általános virágföld fele-fele arányú keverékébe ajánlott elültetni. Legalább egy hétig ne locsoljuk, s utána is csak kevés vízzel öntözzük.

A magokból kikelt magoncok kitűzdelésének itt az ideje, ha ezt eddig nem tettük meg. A szétültetett kis növényeket óvjuk az egész napos tűző napfénytől.

Számos faj virágba borul ebben az időszakban. Nálam mammilláriák, az astrophytumok, thelocactusok és turbinicarpusok indultak el intenzíven virágozni.

Ne felejtsünk el fotózni!

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.