Teendők júliusban
Végre itt az igazi nyár! Meleg és napsütés, minden, ami a kaktuszoknak kell. Tüskés barátainkról azonban ilyenkor se feledkezzünk meg.

 

Július a nyár - elméletileg - legmelegebb hónapja. A hőmérséklet átlagosan harminc fok körül mozog, s ha minden jól megy a nap korán reggeltől késő estig süt. Aki üvegházban tartja kaktuszait mindenképp gondoskodjon a megfelelő szellőztetésről. Viszont aki szabadban tartja kaktuszait - többek közt én is - harminc fok alatt bőségesen öntözze és zuhanyoztassa. Viszont mindenképp vigyázzon arra, hogy ne a tűző napon locsolja. A legideálisabb alkonyatkor, este megöntözni a tövises növényeinket. Ha tűző napon locsolunk leforrázhatjuk a kaktuszokat, megsérülhetnek.

A kánikula beáltával a kaktuszok fejlődése lelassul, szinte leáll. Ezzel próbálják átvészelni a nagy meleget, s hogy ne égjenek meg. Ilyenkor, néhány napra, vagy a nagy meleg idejére mi is csökkentsük a locsolást.

A levélszerű szárú kaktuszokat helyezzük lombos fák, tűlevelűek, bokrok vagy magasabb kultúrnövények védelmébe, de mesterséges árnyékolásba, sátor, terasz alá is tehetjük.

Itt az ideje annak is, hogy a túl sűrűn kelt magoncokat tűzdeljük ki.

Ugyan ilyenkor kisebb a veszélye a gombafertőzésnek, azonban ajánlott minden nap átnézni gyűjteményünket, hogy a betegségeket, élősködőket időben észre vehessük és védekezhessünk ellenük.

Amennyiben nem használtunk hosszan lebomló tápszert, akkor a kaktuszok számára kapható tápoldatos vízzel kéthetente locsoljuk meg őket.

A kaktuszok tartása már csak azért is ideális, mert nyaralásunk ideje alatt nem igényelnek különösebb gondoskodást, azaz nyugodtan magukra hagyhatjuk őket. Kibírnak nélkülünk - és locsolás nélkül is - egy, akár két hetet is. Ezért jobban tesszük, ha inkább nem bízzuk őket egy hozzá nem értő személyre.

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.