Levélkaktuszok teleltetése
Jó néhány anyag szól a kaktuszok teleltetéséről, viszont igen kevés szó esett a kaktuszcsaládhoz tartozó levélkaktuszokról, amelyek teljesen másként vészelik át a telet rokonaikhoz képest.

Kevés olyan növénykedvelő lakás létezik, amelyből hiányoznak a levélkaktuszok. Tudni kell róluk, hogy ugyan a kaktuszok családjához tartoznak, azonban teljesen más kezelést igényelnek télen. Ezúttal nem érvényes a kaktuszok általános teleltető „programja", azaz pihentetni kell, novembertől március-áprilisig nem szabad locsolni.

Azért foglalkozom velük külön, mert természetesen nekem is van. A Phyllocactusom pedig különlegesen kedves, hiszen jó pár évvel ezelőtt egyik alkalommal találtam egy darabkát a járdán. Kicsit megsajnáltam, s felvettem, elültettem. Azóta már igencsak kifejlődött. Igaz nem a legszebb formát vette fel, de azért még mindig a kedvenceim között szerepel. Az idei nyáron - most először - pedig igazán meg is hálálta a gondoskodást, méghozzá virágözönnel. A képek is ezt bizonyítják.


Levélkaktuszokról általában

 

Visszatérve a levélkaktuszokhoz, azaz az Epiphyllumokhoz. Ezen csoport a kaktuszok világán belül sajátos, egyéni ápolást igényel. Meleg, trópusi vidékekről származnak, ahol a nagy fák ágvilláiban összegyűlt humuszfészkekben tenyésznek. Az epiphyllumok növekedése rövid vagy hosszú szártagú, levélszerű és csak a „levél" szélén lévő areolákon, vagy a hajtáscsúcsokon található néhány jelentéktelen tövis.
Kedvelt levélkaktuszok: Marniera, Nopalxochia, Phyllocactus, Rhipsalis Rhipsalidopsis (húsvéti kaktusz), Schlumbergera (karácsonyi kaktusz)


Az Epiphyllumok teleltetése


Az Epiphyllumokat, attól függően, hogy mikor virágoznak - télen, tavasszal vagy nyáron - különbözőképpen kell teleltetnünk.
Tavasszal és nyáron virágzó fajok (Nopalxochia, Phyllocactus, Rhipsalidopsis, Selenicereus) földjét ne hagyjuk teljesen kiszáradni. A teleltetési hőmérséklet 12-15 C fok. Ilyenkor ne trágyázzuk.
Télen virágzókat (Marniera, Rhipsalis, Schlumbergera) alaposan öntözzük. 20 C fok körüli hőmérsékletet kedveli, s időnként akár tápoldatozhatjuk is. Ha túl szárazon tartjuk, elhullajtja a virágait. A virágzás után kezdődik a növekedés, már télen beindul és tavaszig tart az új „levelek" képződése. Május elején vihetjük ki téli helyéről a szabadba. Itt őszig megedződnek a fiatal hajtások. Így télen biztosan virágzik a növény.

 


Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.