Kaktuszok szaporításáról röviden
Saját magunk is növelhetjük gyűjteményünket. A kaktuszok szaporítása, akárcsak a többi növényé, odafigyelést és gondoskodást igényel.

A kaktuszok szaporítását most csak röviden és általánosan mutatom be. Mindenki kiválaszthatja, melyiket szeretné kipróbálni. Érdemes szaporítani a kaktuszainkat, hiszen nemcsak örülhetünk a saját magunk nevelte növénynek, hanem akár el is cserélhetjük azt egy másik fajtára.

Minden módszernél azonban nagyon ügyelni kell, hogy kórokozóktól, penésztől mentes legyen az ültetőközeg és a környezet. A Fleischer-módszer erre tökéletes. Vagyis szórjunk 2,5 cm vastag talajkeveréket a szaporítóládába, aztán sütőbe téve sterilizáljuk.

 

 

A magvetés

 

A magvetés a szaporítás leggyakoribb módja, s a gyűjtők is inkább ezt kedvelik. Azoknál a kaktuszoknál, amelyek nem hoznak sarjakat, pedig az egyedüli mód a szaporításra. A megfelelő vetőmagot kell megszerezni, amit a szakkereskedelemben vagy gyűjtőktől szerezhetünk be.

A magvetést a legjobb áprilisban elkezdeni, mert a magoncok a meleg időszakban kezdenek növekedni. 3-6 cm2 talajfelületre 10-20 szem mag kerüljön. A talajt már a vetés előtt nedvesítsük meg. A magokat a szakboltban vásárolt megfelelő gombaölővel kell kezelni. Ez után tegyük az ültetőközegre, de ne takarjuk be földdel. Azonnal zárjuk le a szaporító edény tetejét, és helyezzük nevelőlámpa alá, vagy napfényes ablak közelébe. A vetőföldet állandóan tartsuk nedvesen. A magok gyorsan csíráznak. A hőmérséklet állandóan 25-30 Celsius fok legyen.

Amikor a magoncok elég nagyra nőttek, és első töviseiket elkezdték kinevelni, elkezdhetjük óvatosan szellőztetni, lecsökkenteni a páratartalmat.

Amikor már sűrűn nőnek egymás mellett, át kell helyezzük - tűzdeljük - őket egyenként külön, kicsi cserepekbe. A kis növényt a második nap után öntözzük meg.

 

 

Dugványozás

 

A dugványozást április közepétől nyár eleje közötti időszakban végezzük. Éles, nagyon tiszta késsel vízszintes irányban válasszuk el a kaktuszsarjat az anyanövénytől. Műszaki boltokban kapható vastag bőr kesztyűvel megfogva a sarjakat, óvatosan le is választhatjuk az anyanövényről, minden segédeszköz - kés, fogó - segítségét mellőzve. Én is így járok el.

A dugványokat ültetőközeg és víz nélkül, egy levegős, tiszta helyre kell tenni, s akár két hétig is pihentetni, hogy behegedjenek a leválasztáskor keletkezett sérülései.

Pár hét múlva megjelennek az első gyökércsúcsok, ekkor a sarjakat ültetőközegbe helyezhetjük.

 

 

Oltás

 

Az oltás már komolyabb szakértelmet igényel, s általában azoknál a növényeknél alkalmazzák, amelyek lassan növekszenek, vagy nehezen képeznek virágokat, vagy nem termelnek klorofillt. A nyári hónapokban javasolt az oltás. A legjobb oszlop alakú kaktuszokkal oltani. A kaktuszt vágjuk el vízszintesen, erre helyezzük rá a másik kaktuszt úgy, hogy a szállítónyalábok találkozzanak. Az egész oltványt gumigyűrűkkel rögzítsük.

 

 

Galéria
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57        Play         Stop

Még nincsenek megjegyzések. Hozzászóláshoz regisztráció szükséges.